Zdrowie zamknięte w skorupce czyli orzechy włoskie

Co prawda w kalendarzu jeszcze lato, jednak za oknem zdecydowanie i wyraźnie widać jesień. Wraz z początkiem jesieni rozpoczyna się sezon na orzechy włoskie. Choć do suszonych mamy dostęp cały rok i najchętniej wykorzystujemy je w okresie bożonarodzeniowym, to najsmaczniejsze są świeże.

Smak to jednak nie jedyny ich walor. Oczywiście te walory mają swoje kalorie. Orzechy włoskie są wysokokaloryczne (około 100 gram orzechów włoskich to jakieś 650 kalorii)– spowodowanie to jest tym, że orzechy w ogromnej mierze składają się z wielu tłuszczy. Jednak są to tłuszcze zdrowe i bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Tłuszcze te skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i działają przeciwzakrzepowo. Dodatkowo znajdziemy w nich między innymi wielonasycone kwasy tłuszczowe takie jak: kwasy omega-3 i omega-6. Orzechy włoskie to również bogate źródło aminokwasów. Zawierają m.in. argininę – aminokwas, który wpływa na rozszerzenie naszych naczyń krwionośnych, a co za tym idzie, może zapobiegać chorobom układu krążenia. Lista zdrowotnych właściwości jakie znajdziemy w orzechach włoskich jest długa.

Orzechy włoskie korzystnie działają na:

– zdrowy wygląd naszej cery,

– kondycję i pielęgnację naszych włosów,

– reumatoidalne zapalenie stawów,

– usprawnienie naszych procesów myślowych,

– wzmocnienie naszego układ nerwowego,

– dolegliwości żołądkowe ( potrafią je łagodzić),

– ochronę układu krążenia,

– obniżenie frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu),

– podniesienie odporności,

– obniżenie nadmiernej potliwości

Witaminy i minerały jakie znajdziemy w orzechach włoskich:

  • Witamina A,
  • Witamina B1,
  • Witamina B2,
  • Witamina B3,
  • Witamina B5,
  • Witamina B6,
  • Witamina B9,
  • Witamina C,
  • Cynk,
  • Fitosterole,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Selen,
  • Sód,
  • Mangan,
  • Magnez,
  • Miedź,
  • Wapń,
  • Żelazo

Pamiętajmy! Zjedzenie trzech średniej wielkości orzechów dziennie, zaspokaja nasze całkowite dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. A osoby chorujące na cukrzycę mogą spokojnie i bez obaw je spożywać. Natomiast napar z liści orzecha wykorzystamy do leczenia żylaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *