Marchew – pomarańczowa królowa

Pomarańczowa – chyba najbardziej  popularna – pełna witamin i składników odżywczych, zdrowa i smaczna, a jednocześnie niedoceniana  – marchewka. Podczas codziennych zakupów spożywczych sięgamy po nią dość często, zwykle wybieramy tą najbardziej znaną i najłatwiej dostępną, ale rodzajów marchewki jest kilka, a tych jadalnych dokładnie cztery: pomarańczowa, żółta, biała i fioletowa (nazywana również czarną). To warzywo z rodziny selerowatych jest nie tylko smacznym dodatkiem do naszych potraw ale także zdrową przekąską. Przyjrzyjmy się więc dokładniej królowej warzyw.

Jak wiadomo pomarańczowa marchew zawdzięcza swój piękny kolor beta-karotenowi, przeciwutleniaczowi, który organizm przekształca w witaminę A.

Warzywo to w głównej mierze (ok.88%) składa się z wody i węglowodanów (ok.10%).

W marchwi znajdziemy również: błonnik, potas, bata-karoten (witamina A), witamina K, witamina B6. Pomarańczowa królowa to także ogromne źródło różnych przeciwutleniaczy a wszystkie te właściwości sprawiają, że jest wiele korzyści płynących z regularnego jedzenia tego soczystego i chrupiącego warzywa.

  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, zwłaszcza okrężnicy, żołądka i prostaty, a najnowsze badania sugerują korzystny wpływ soku ze świeżych marchwi również w przypadku nowotworu krwi,
  • Korzystnie wpływa na jakość naszego wzroku, dzięki sporej ilości witaminy A, która jest konieczna dla zdrowia naszych oczu,
  • Korzystnie oddziałuje na nasze włosy, stymuluje ich szybszy wzrost i poprawia ich zdrową kondycję,
  • Karatenoidy zadbają o zdrowy i młody wygląd naszej skóry,
  • Witamina A, pomoże nam w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości
  • Pektyna (rodzaj błonnika) pomoże nam w walce ze złym cholesterolem,
  • Jedzenie surowej marchwi jest korzystne dla zdrowia naszej jamy ustnej,
  • Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie są korzystne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszej wątroby,
  • Moc witamin w marchwi sprawia, że wpływa ona niezwykle korzystnie na nasz system odpornościowy,
  • Sok z marchwi, przyczynia się do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi nawet 5%,
  • Jak, że marchew to głownie woda, polecana jest jako wsparcie w procesie walki z nadwagą

Pamiętajmy! Marchew to zdrowe, niskokaloryczne, chrupiące i przepełnione witaminami oraz składnikami mineralnymi warzywo korzeniowe idealne jako przekąska oraz jako składnik naszej codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *