Dieta cholesterolowa

Cholesterol – czym dokładnie jest? Skąd bierze się w naszym organizmie? Przyjrzyjmy się bliżej tej niezwykle ważnej substancji, która odgrywa ważna rolę dla naszego zdrowia,

Czym jest?

Cholesterol to nic innego jak substancja o woskowej, tłustej konsystencji, która znajduje się w całym naszym ciele. Jest budulcem komórek i bierze udział w produkcji hormonów oraz witamin.

Skąd się bierze?

 Tak naprawdę, cholesterol pochodzi z dwóch źródeł. Pierwszym z nich jest wątroba. To ona wytwarza cały potrzebny nam cholesterol. Drugim źródłem, które dostarcza nam tej substancji jest jedzenie, a konkretnie produkty pochodzenie zwierzęcego. To w takich produktach jak mięso, sery czy inne produkty mleczne znajdziemy tą tłustą substancje.

Zauważyć należy, że ten sam rodzaj pokarmu zawiera w sobie zwykle dużo tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu, który w nadmiarze jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Cholesterol bowiem dzieli się na dwa rodzaje. Ten dobry czyli zdrowy cholesterol HDL, oraz tak zwany cholesterol zły LDL, który może być niebezpieczny.

Dobry cholesterol HDL jest pomocny w ochronie przed zawałem serca czy przed udarem mózgu. Ponad to dobry cholesterol transportuje LDL z naszych tętnic z powrotem do wątroby, która go rozkłada i doprowadza do wydalenia z organizmu. Jednak proces ten nie obejmuje całego nadmiaru LDL, dzieje się tak jedynie w niewielkiej jego części.

Zły cholesterol LDL, to on przyczynia się do nadmiernego gromadzenie tłuszczu w naszych tętnicach, co jest przyczyną miażdżycy. Miażdżyca zaś zwęża przepustowość naszych tętnic jednocześnie zwiększając ryzyko wystąpienia takich chorób jak: choroby tętnic obwodowych, udar oraz zawał serca.

Jakie produkty obniżają poziom cholesterolu w naszym organizmie?

– fasola,

– bakłażan,

– ziemniaki,

– marchew,

– awokado,

– czosnek,

– zielone warzywa,

– jęczmień,

– otręby owsiane,

– pełne ziarna,

– owies,

– siemię lniane,

– orzechy,

– oleje roślinne np. rzepakowy, słonecznikowy itp.,

– oliwa z oliwek,

– owoce cytrusowe,

– jabłka,

– gruszki,

– suszone śliwki,

– truskawki,

– winogrona,

– jagody,

– tłuste ryby morskie,

– soja,

– błonnik,

– herbata czarna, biała i zielona

Jakie produkty zwiększają ryzyko niezdrowego poziomu cholesterolu?

– tłuste mięsa,

– tłuste wędliny,

– parówki,

– kiełbasy,

– sery,

– pełnotłuste mleko,

– śmietana,

– oleje np. palmowy, kokosowy,

– masło,

– smalec,

– cukier,

– lody,

– bułki,

– ciasta,

– ciasteczka,

– sól,

– papierosy,

– alkohol,

– żywność wysoko przetworzona

– jedzenie typy fast-food

Pamiętajmy! Dieta korzystna dla naszego zdrowia to dieta bogata w błonnik, produkty pełnoziarniste, witaminy, zdrowe tłuszcze i minerały. Warto regularnie się badać i sprawdzać poziom cholesterolu w naszym organizmie ponieważ wraz ze zrostem ilości cholesterolu, który krąży w naszej krwi rośnie również ryzyko wystąpienia niebezpiecznych schorzeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *