Kolagen, słowo znane i powszechnie używane. Występuje w wielu produktach i suplementach ale czy wiemy czym dokładnie jest?
Można powiedzieć najprościej, że kolagen to klej, który skuteczniej spaja nasze ciało. Jednak zacznijmy od tego, że kolagen to naturalnie występujące w organizmie człowieka i wszystkich zwierząt białko. Zdecydowana większość naszych tkanek i miękkich i twardych składa się w przeważającej większości z niczego innego jak właśnie z białka kolagenowego. Znajdziemy go np. w dziąsłach, zębach, rogówkach, skórze, więzadłach, ścięgnach a nawet w naszych naczyniach krwionośnych. Białko to jest budulcem, który pomaga tworzyć tkankę łączną. Tkanka ta jest z kolei istotnym składnikiem naszych kości, mięśni, chrząstek czy ścięgien oraz oczywiście skóry.
Problemy pojawiają się kiedy poziom tego ważnego białka spada. A tak niestety dzieje się kiedy kolagen rozkłada się szybciej niż nasz organizm jest w stanie go wytworzyć. Ma to negatywne skutki a niektóre z nich widoczne są gołym okiem.
Po czym możemy poznać, że w naszym organizmie brakuje kolagenu?
Przede wszystkim niski poziom kolagenu zobaczymy na naszej twarzy. Białko to stanowi około 75% tkanki skóry. Niedobory mogą sprawić, że nasza skóra wygląda na pomarszczoną, brakuje jej elastyczności, jest szara i cienka. Szybciej się starzeje.
Braki kolagenu to także osłabione mięśnie, ścięgna i więzadła, co powoduje, że tracą one swoją naturalną siłę i stabilność.
W momencie kiedy białko kolagenowe ulega degradacji odczuwamy dokuczliwy ból stawów i pojawiają się choroby związane z ich zwyrodnieniem.
Mimo iż naturalny spadek tego istotnego białka wraz z wiekiem jest nieunikniony to istnieje kilka czynników, które przyczyniają się do obniżenie jego produkcji, a są to:
- palenie tytoniu,
- nadużywanie alkoholu,
- niedobór snu,
- niedobór składników odżywczych,
- nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne,
- zanieczyszczenie występujące w środowisku
Dobra informacja jest taka, że kolagen możemy uzupełnić nie tylko poprzez suplementy ale także znajdziemy je w niektórych produktach spożywczych i tak w przypadku spadku kolagenu warto sięgnąć po:
- skorupiaki i ryby. To w ich kościach i łuskach znajdziemy największe ilości kolagenu
- indyk i kurczak. Zawierają białko kolagenowe w tkance łącznej i skórze
- bulion kostny. Najlepiej z wołowiny, kurczaka albo ryb
- wołowinę. Zwłaszcza po jej twardsze kawałki takie jak mostek
Jakie są więc korzyści jakie dla naszego zdrowia daje nam kolagen?
- jest bardzo łatwo przyswajalnym białkiem,
- poprawia i zwiększa elastyczność skóry ,
- wygładza zmarszczki,
- walczy z naturalnymi skutkami starzenia się,
- łagodzi bóle stawów,
- może poprawiać pracę jelit,
- może korzystnie wpływać na pracę serca,
- utrzymuje zdrowe i mocne kości,
- korzystnie wpływa i jest istotny w walce z chorobami stawów,
- można go skutecznie suplementować
Pamiętajmy! Kolagen jest potrzebny w naszym organizmie. Warto więc zadbać o jego prawidłowy poziom ponieważ znacząco może poprawić nasze zdrowie – od skóry poprzez kości czy zdrową pracę jelit – a także nie jest bez znaczenia dla dobrego samopoczucia.