Spokrewnione z porami i cebulą a ich łodygi zwane są włóczniami. Prawdopodobnie pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. Dziś przyjrzymy się produktowi wiosennemu, które trudno pomylić z czymś innym. O jakim warzywie mowa? Oczywiście chodzi o króla warzyw czyli o szparagi.
Najczęściej warzywo to kojarzymy jako zielone lub białe łodygi ale są również fioletowe szparagi. Nie są to różne odmiany, bo tak naprawdę każdy kolor tego warzywa to ten sam gatunek. Swój kolor zawdzięczają ilości słońca jaka jest dostępna w czasie ich wzrastania. I tak białe szparagi rosną jako jedyne pod ziemią, przez to są grubsze, twardsze i należy nie tylko pozbyć się z nich końcówki ale również obrać, gdyż mają łykowatą powłokę. Natomiast zielone, delikatniejsze i cieńsze wyrastają na powierzchni ziemi, delektując się promieniami słońca. Fioletowe również rosną w takich samych warunkach, jednak tu bardzo ważny jest czas ich zbiorów. Ścinane są dużo szybciej, a wszystko po to aby promienie słoneczne nie zdążyły ich wybarwić na zielono. Są najtrudniej dostępne i co za tym idzie najdroższe, jednak równie smaczne i zdrowe. Najdelikatniejsze w smaku i z wyczuwalną orzechową nutą smakują wybornie. Wszystkie zaś bogate są w błonnik, kwas foliowy, chrom, witaminy – zwłaszcza C i K.
A jakie korzyści dostarczymy do naszego organizmu wraz z jedzeniem tego niezwykłego warzywa?
– pomogą w walce z infekcjami dróg moczowych – te właściwości zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi asparaginowemu, który ma wysokie działania moczopędne. Dzięki czemu wypłukane zostają patogeny odpowiedzialne za dokuczliwe infekcje.
– pomagają zadbać o zdrowe kości – białko w nich zawarte dba o prawidłowy metabolizm kości a dodatkowo wapń i magnez, które w nich znajdziemy, wzmacniają nasze kości.
– pomagają wspierać nasz układ odpornościowy – warzywa te to prawdziwa bomba witaminowa. Duża ilość witaminy C znajdująca się w szparagach będzie idealnie pomagać w walce z wieloma chorobami. A oprócz witaminy C znajdziemy w nich także znaczące wartości witaminy E, B1 i B2.
– pomogą w detoksykacji organizmu – mają silnie odtruwające działanie. Są moczopędne co pozwala usunąć z organizmu toksyny.
– pomogą w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów – mają bardzo niską kaloryczność więc nie musimy ograniczać ilości spożywanych szparagów, a dodatkowo błonnik, który zawierają daje uczucie sytości na długi czas.
– pomogą uzupełnić kwas foliowy – zalecane są zatem również podczas ciąży, aby zadbać o zdrowy rozwój komórek macierzystych u dziecka.
– pomogą prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego – duża zawartość fitochemikaliów i błonnika pokarmowego, pozwoli zadbać o prawidłową prace naszych jelit i ich stabilną błonę śluzową.
– pomogą zadbać o nasze nerwy i mięśnie – zawdzięczają to bogatej zawartości potasu i innych cennych składników mineralnych. Dodatkowo potas będzie obniżał ciśnienie krwi.
– pomogą opóźnić procesy starzenia – szparagi to warzywa, które uznawane są za najlepsze pod względem neutralizowaia wolnych rodników, które uszkadzają komórki.
– pomogą wesprzeć w walce z nowotworem – za sprawą tego, że są bogate w glutation, związek odtruwający, który wpływa na rozkład różnych szkodliwych związków oraz substancji rakotwórczych.
Pamiętajmy! Warto sięgać po pożywne i zdrowe warzywa, zwłaszcza sezonowo, kiedy są najsmaczniejsze. Te lekkostrawne szparagi na pewno do nich należą.