Antyoksydanty w owocach

Lato w pełni, pogoda o dziwo, raczej nas rozpieszcza. Gorzej, że susza ogranicza zbiory i plony. A to właśnie w tym momencie, latem, w pełnym słońcu, które zachodzi dopiero późnym wieczorem, dojrzewają i smakują najlepiej warzywa i owoce. Warto po nie sięgać z wielu powodów, nie tylko tych czysto smakowych. Dziś przyjrzymy się bliżej, które owoce są dla nas źródłem cennych dla zdrowia antyoksydantów.

A czym tak właściwie są te antyoksydanty? Tłumacząc zupełnie wprost? Są to przeciwutleniacze. No dobrze, a co to są więc przeciwutleniacze?

Mówiąc najprościej są to związki chemiczne, substancje, które naturalnie występują w żywności. Ich rolą jest obrona naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. A wolne rodniki to taki produkt uboczny naszego metabolizmu, jak również produkt wnikający do naszego organizmu z zanieczyszczonego środowiska. Zadaniem przeciwutleniaczy w naszych ciałach jest ochrona przed ich szkodliwym wpływem. Badania pokazują, że wolne rodniki mogą uszkadzać nasze komórki  poprzez zmianę DNA komórki lub mogą zmieniać błonę komórkową. W związku z tym uważa się, że pośrednio przeciwutleniacze czyli nasze antyoksydanty pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, blokując wolne rodniki przed spustoszeniem naszych komórek.

W których owocach znajdziemy najwięcej antyoksydantów?

borówki/jagody – zawierają antyoksydacyjne witaminy C i E a także sporą ilość antocyjanów czyli silnych antyoksydantów,

jagody goi – potrafią łagodzić stres oksydacyjny, zapobiegają uszkodzeniom naszego DNA przez wolne rodniki,

truskawki – bogate w błonnik i witaminy. Mają wysoki poziom polifenoli , a dodatkowo są źródłem potasu i manganu,

maliny – bogate nie tylko w przeciwutleniacze, ale również w witaminę C – niezbędną nam do produkcji kolagenu,

żurawina – bogata w błonnik, witaminy A, B, C i E. Posiada wiele cennych minerałów takich jak: potas, fosfor, jod, żelazo, sód. Zawiera poliantocyjanidy co oznacza, że ma działanie antyoksydacyjne,

pomarańcze – źródło związków fenolowych, głównie flawonoidów,

–  morele – źródło wielu przeciwutleniaczy – flawonoidów, beta-karotenu, z dużą dawką witamin A, C i E,

wiśnie –  zawierają witaminę A i C, dodatkowo witaminy z grupy B, kwas foliowy i karoten jak również związki mineralne:  jod, magnez, żelazo, fosfor, potas czy miedź,

winogrona czerwone – zawierają antocyjany, witaminę C, beta-karoten, kwercetynę i luteinę, likopen oraz kwas elagowy,

figi – zawierają nie tylko przeciwutleniacze, zwłaszcza fenolowe, ale również błonnik i nie zbyt spore, ale jednaj zauważalne ilości  wapnia, żelaza, potasu, miedzi i niektórych witamin z grupy B,

Owoce jak możemy zauważyć mają mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. W momencie kiedy sięgamy po owoce, sięgamy także po własne zdrowie. Pamiętajmy! Antyoksydanty w owocach i warzywach pomagają nam w walce z ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby serca, cukrzycę typu 2, redukują zły cholesterol, pomagają utrzymać zdrowy układ nerwowy, regenerują wzrok czy dbają o nasz układ moczowy. Korzyści z jedzenia owoców jest znacznie więcej. Dbając o zdrową dietę, dbamy o zdrowy organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *