Dziś dość powszechnie wiadomo już, że ryby są bardzo ważnym elementem prawidłowej i zdrowej diety. Niestety wciąż niewiele osób chętnie sięga po ten szlachetny produkt. Część osób po prostu nie lubi jeść ryb ze względu na smak czy zapach ale bariery mogą być również inne. Nie smakowe. Choć dostępność ryb w naszych sklepach jest spora to ich cena może czasem barierą. Jednak właściwości odżywcze i korzyści zdrowotne jakie daje naszemu organizmowi regularne jedzenie ryb.
Co zyskujemy, kiedy sięgamy po ryby:
– zdecydowana większość ryb ma niską wartość kaloryczną, co odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała,
– ryby są naturalnym i bogatym źródłem witaminy D, która jak wiemy, jest bardzo ważnym składnikiem zapewniającym prawidłowe wchłanianie wapnia, niezbędnego do ochrony naszych zdrowych kości,
– wprowadzenie ryb do regularnej diety pomoże nam w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej w naszym organizmie,
– ryby to również naturalne źródło magnezu, który reguluje zarówno poziom cukru we krwi, prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, a także ciśnienie krwi,
– ryby dostarczają nam kwasy omega-3. Cenne kwasy tłuszczowe, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu i rozszerzają naczynia krwionośne,
– włączenie ryb do diety to uzupełnianie niezbędnych aminokwasów, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu lub zawału serca,
– ryby mogą u osób przewlekle chorych na schorzenia kardiologiczne zmniejszyć ryzyko zgonu, pod warunkiem, że są regularnie spożywane,
– w rybach znajdziemy wiele składników odżywczych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie, znajdziemy w nich witaminę B i potas, co sprawia, że ryby w diecie będą dbać o nasz zdrowy układ oddechowy,
– wysoka zawartość białka w rybach dostarcza mnóstwa energii i odmładza uszkodzone komórki,
– składniki odżywcza, w które bogate są ryby są w stanie złagodzić bezsenność,
– regularne spożywanie ryb dobrze wpływa też na prawidłową prace naszego mózgu. Poprawia koncentrację i funkcję poznawcze, zmniejsza stres, łagodzi niepokój i może łagodzić skutki objawów depresji,
– potas i białko, w które ryby są bogate są doskonałym budulcem zdrowych i silnych mięśni,
– witamina A i B wraz z białkiem i kwasami tłuszczowymi omega-3 zadbają o młodzieńczy wygląd skóry,
– aby uniknąć anemii czy chronicznego zmęczenie niezbędna jest prawidłowa ilość czerwonych krwinek, a do tego niezbędny jest prawidłowy poziom żelaza w naszym organizmie co również zapewni nam stała obecność ryb w naszej diecie,
– regularne spożywanie ryb zadba także o nasze zdrowe włosy i poprawi kondycje skóry głowy
Pamiętajmy! Jedzenie ryb ma dla naszego zdrowia mnóstwo korzyści. Najzdrowsze są białe ryby takie jak np. dorsz, w których znajdziemy najwięcej niskotłuszczowego białka oraz minerałów. W tłustych rybach natomiast (np. łosoś, makrela) znajduje się największe stężenie dobrych kwasów tłuszczowych omega-3.