Pomarańcze – okrągłe pachnące i aromatyczne, kojarzą nam się zapewne przede wszystkim ze smakiem i zapachem świąt, ale owoce te to także ogromna bomba odżywcza. Zawierają bowiem w sobie mnóstwo witamin, minerałów czy składników odżywczych a także rozpuszczalny w wodzie przeciwutleniacz, zapobiegający uszkodzeniom komórek. W pomarańczach znajdziemy również co ciekawe beta-karoten, błonnik pokarmowy, fosfor czy potas.
Owoce te mają również właściwości odtruwające i alkalizujące, przeciwzapalne i przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne czy przeciwbakteryjne, co tylko potwierdza szerokie właściwości zdrowotne płynące z wprowadzenia tych smacznych owoców do naszej diety. I mówimy tutaj o całym owocu a także o soku z tego cytrusa.
Pomarańcze jak wszystkie owoce cytrusowe są bogatym źródłem witaminy C, która jak wiem bardzo mocno wspiera nasz układ odpornościowy.
Przyjrzyjmy się zatem konkretnym korzyścią płynącym z wprowadzenie pomarańczy do naszego codziennego jadłospisu.
- Pomarańcze – wspomagają zdrową kondycję naszej skóry.
Dzieje się tak, dzięki temu, że składniki odżywcze zawarte w tym owocu pomagają w nawilżeniu naszej skóry, a także dzięki bogatym składnikom odżywczym, w tym witaminie C i roślinnych kolorowym pigmentom, pomarańcze pomagają nam dłużej utrzymać młodzieńczy blask skóry.
- Pomarańcze – wspierają prawidłową pracę naszego układu odpornościowego.
Wszystko dzięki minerałom i składnikom odżywczym, których w tych owocach cytrusowych nie brakuje. Wspierają nas one chroniąc nasze komórki odpornościowe, poprawiają ich funkcjonowanie i pobudzając produkcje.
- Pomarańcze – to także zdrowszy układ oddechowy.
Zawarte w nich niezbędnie składniki odżywcze mogą łagodzić objawy u osób cierpiących na astmę.
- Pomarańcze – pozytywnie wpływają na prawidłową pracę naszego mózgu.
Związki roślinne wraz z składnikami odżywczymi, których pomarańcze są bogatym źródłem, poprawiają nasze funkcje poznawcze.
- Pomarańcze – pomagają zapobiegać cukrzycy.
Dzięki temu, że pomagają nam w utrzymywaniu prawidłowej równowagi cukru w naszej krwi.
- Pomarańcze – pomogą nam zredukować stres oksydacyjny.
A wszystko to za sprawą wielu składników odżywczych i mineralnych o właściwościach przeciwutleniających.
- Pomarańcze – zadbają o nasze zdrowe nerki.
Składniki zawarte w tym aromatycznym owocu zmniejszają ryzyko pojawienia się kamieni w nerkach.
- Pomarańcze – wspomogą nas w kontroli prawidłowej wagi ciała.
Tu ważną rolę odgrywa to, że cytrusy te nie zawierają w pomarańcze – obie żadnych tłuszczów, sodu i cholesterolu. Co sprawia, że są zdrowym uzupełnieniem naszej diety.
- Pomarańcze – pomagają w prawidłowym wchłanianiu żelaza przez nasz organizm.
Prawdą jest, że najlepiej z przyswajaniem żelaza nasz organizm radzi sobie, kiedy dostarczane jest ono z białek zwierzęcych. Z żelazem pochodzenia roślinnego jest trudniej. Do dobrego przyswajania w przypadkach żelaza pochodzenia roślinnego niezbędne jest aby produkty te zawierały jednocześnie dawkę witaminy C, a tak właśnie dzieje się w przypadku cytrusów, także pomarańczy.
- Pomarańcze – pomoc dla naszego serca.
Dzięki bogatej dawce witamin i minerałów znajdujących się w tych owocach, odgrywają one bardzo ważną rolę w podtrzymaniu zdrowego układu krążenia i zdrowej pracy serca.
- Pomarańcze – pomogą nam obniżyć poziom całkowitego i szkodliwego cholesterolu.
Tu dla optymalnych korzyści wskazane jest regularne picie soku z pomarańczy.
- Pomarańcze – mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.
Chodzi tu o obecność w soku i owocach hesperydyny, która jest flawonoidem o potencjale chemoprewencyjnym. Dodatkowym wspomaganiem tutaj jest wysoka zawartość błonnika.
- Pomarańcze – dodatkowa pomoc dla zdrowych oczu.
Zawarte w tych cytrusach flawonoidy wspierają zdrowie naszych oczu.
Pamiętajmy! Pomarańcze to zdrowe i smaczne owoce cytrusowe. Warto je zatem wprowadzić do naszej codziennej diety. Jednak jak ze wszystkim nie należy przesadzać. Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C w tym owocu zaleca się około dwóch owoców dziennie.