Darów jesieni jest mnóstwo. Dziś przyjrzymy się przysmakowi, który być może nie ma wielu zwolenników lub niewiele osób miało okazję go spróbować, jednak jest cennym składnikiem naszej diety.
Kasztany jadalne – czyli tak naprawdę orzechy. Orzechy o bardzo specyficznym smaku, bowiem najbliżej smakiem przypominają bataty. Inaczej niż większość orzechów charakteryzują się niską zawartością oleju w sobie, za to mają dużo wody, która nadaje im, ich wyjątkowo miękką konsystencje.
Kasztana jadalnego nie należy mylić z kasztanowcem. Co prawda owoce jednego i drugiego znajdują się w kolczastych łupinach jednak owoce kasztanowca jadalne nie są. Te jadalne mają podłużne liście i jasne kwiaty, których delikatne kłosy unoszą się ku górze. Kolce na ich zielonych łupinach są dłuższe i jest ich znacznie więcej niż na kasztanach, które znamy. Należą do tej samej rodziny drzew co buk.
Oprócz walorów smakowych, kasztany są również zdrową przekąską.
– składają się wody (ok.50%), węglowodanów, tłuszczów, błonnika, białek, witamin i minerałów tj: witamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, żelazo, potas, sód, mangan, miedź, cynk, magnez, fosfor, wapń.
– Dzięki wysokiej zawartości błonnika kasztany jadalne mają dobry wpływ na pracę naszego układu trawiennego. Zawarty w nich błonnik będzie także działał jak prebiotyk, pobudzając zdrowe bakterie w naszych jelitach. To natomiast pomoże w utrzymaniu zdrowej pracy jelit i całego środowiska jelitowego.
– Kasztany jadalne dostarczą nam więcej węglowodanów niż ich krewne orzechy, jednak zawarty w nich błonnik będzie regulował ich uwalnianie.
– kwas galusowy i kwas elagowy to przeciwutleniacze, które z sukcesem będą poprawiać reakcję naszych komórek na insulinę. Dzięki temu nasz organizm ma jeszcze lepszą kontrolę nad poziomem cukru we krwi.
– kasztany jadalne mają w sobie w porównaniu z innymi orzechami niższą zawartość kalorii i tłuszczu.
– błonnik zawarty w kasztanach pomaga ograniczyć apetyt, dając uczucie sytości,
– polifenole, których źródłem niewątpliwie są kasztany jadalne, chronią nasze serce przed działanie stresu oksydacyjnego,
– kasztany doskonale regulują ciśnienie krwi, ponieważ są bogate w niezbędny do tej regulacji potas,
– oprócz szeregu ochronnych przeciwutleniaczy, jadalne kasztany, zawierają w sobie witaminę C, luteinę czy karotenoidy. Te składniki potrafią nasze komórki przed uszkodzeniem, a tym samym przed chorobami przewlekłymi
– w fitokosmetyce, miąższ ugotowanych kasztanów wykorzystywany jest do produkcji maseczek nawilżających i oczyszczających oraz kremów i środków oczyszczających do twarzy
Pamiętajmy! Kasztany mogą powodować uczucie wzdęcia i nie każdy będzie tolerował je w swojej diecie. Zwłaszcza jeśli borykamy się z zaburzeniami trawienia.