Lipiec w pełni. Na targach i w warzywniakach najlepsze, pachnące, kolorowe i kuszące owoce i warzywa. Lato obfituje w wiele dóbr natury. Dziś szczególnie przyjrzymy się owocom, które jednoznacznie kojarzą się z latem i przyciągają swoim aromatem właśnie teraz.
Czereśnie występują w wielu odmianach i kolorach. Mogą być żółte, żółte z delikatnymi przebarwieniami w kolorze czerwonym, czerwone, ciemnoczerwone a nawet czarne.
Mimo, iż te pyszne owoce w zdecydowanej większości bo, aż w około 80% składają się z wody to zawierają w sobie również wiele składników mineralnych, przeciwutleniaczy i witamin, które są niezwykle korzystne dla zdrowia.
- Czereśnie – opóźniają proces starzenia się naszego organizmu i chronią przed nowotworami. Dzieje się tak za sprawą zawartych w tych owocach przeciwutleniaczom. Co ciekawe, im ciemniejszy kolor owocu tym większa w nim ilość przeciwutleniaczy.
- Czereśnie – korzystnie wpływają na leczenie dny moczanowej (artretyzmu). Zawarte w nich witaminy z grupy B są niezwykle pomocne podczas terapii tego schorzenia. Dodatkowym atutem czereśni jest zawartość związku – cyjanidyna – osób z tą chorobą związek ten jest w stanie skutecznie blokować odczuwanie uciążliwego dla pacjentów bólu, który wywoływany jest przez kryształki kwasu moczowego.
- Czereśnie – wspierają pracę tarczycy. Właściwości te czereśnie zawdzięczają w głównej mierze wysokiej dawce jodu, którego nie brakuje w tych owocach. Jod odgrywa ogromną role w produkcji hormonów tarczycowych, między innymi tych, które regulują naszą prawidłową przemianę materii.
- Czereśnie – pobudzają prace trzustki i dbają o prawidłowa prace naszego układu pokarmowego. Zawdzięczają te właściwości wysokiej zawartości kwasów organicznych, które znajdziemy w szczególności w tych odmianach czereśni, które są bardziej kwaskowate. Dodatkowo odmiany słodsze będą działały łagodząco na nasz przewód pokarmowy, a z racji tego, że czereśnie to w zdecydowanej większości woda, wykazują także delikatne działanie moczopędne.
- Czereśnie – dbają o nasze serce. To z kolei zasługa dużej zawartości potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i do regulowania ciśnienia tętniczego krwi.
- Czereśnie – regulują prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Odpowiada za to zawarta w nich kwercetyna zmniejszając przepustowość w naszych naczyniach krwionośnych.
Pamiętajmy, że sezon na te zdrowe, pyszne i niezwykle słodkie owoce nie jest długi więc korzystajmy póki trwa.