Jedz truskawki!

Truskawka – owoc, którego początki uprawy sięgają prawdopodobnie XIV wieku. Jako, że wywodzą się z dzikich lasów Ameryki i Europy to zaliczamy je do owoców leśnych tak samo jak jeżyny, jagody, maliny czy porzeczki.

Przed nami najlepsze miesiące nie tylko pod względem pogodowym, ale także dostępności świeżych owoców i warzyw.  Przełom maja i czerwca to początek sezonu truskawkowego w Polsce. I choć truskawki możemy kupić praktycznie przez cały rok, to najlepsze są właśnie te sezonowe. Mają najprzyjemniejszy zapach, smakują obłędnie i czarują nasze oczy pięknym kolorem. Ale czy słodki smak i intensywny aromat to jedyne korzyści jakie możemy znaleźć w tych pysznych owocach?

Co skrywają w sobie te czerwone owoce?

  • Mnóstwo smaku ukrytego w niskokalorycznym owocu.
  • Owoc ten składa się głównie z wody (około 91%) dzięki czemu skutecznie nawadnia nasz organizm.
  • Dzięki wysokiej zawartości wody truskawki wykazują działanie moczopędne i dzięki temu wspomagają proces oczyszczania,
  • Truskawki to także dobro dla naszego cholesterolu. Spożywanie tych owoców wyraźnie zmniejsza poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL.
  • Truskawki to także źródło błonnika. Znajdziemy w nich zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny, dzięki czemu zadbamy o zdrowie naszego układu pokarmowego i odżywienie przyjaznych bakterii, które znajdują się w naszch jelitach.
  • Truskawki to idealna przekąska dla diabetyków. Dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny, nie powodują więc skoków poziomu cukru
  • Ten słodki owoc bogaty jest w przeciwutleniacze. Zawiera flawonoidy, fitochemikalia fenolowe i kwas elagowy, które dbają w szczególności o zdrowie naszych oczu.
  •  Truskawki to również idealne źródło witaminy C, która jak wiemy dba o nasza zdrową skórę i wspomaga układ odpornościowy.
  • Witamina C zawarta w tym aromatycznym owocu zwiększa produkcję kolagenu przez co wykazuje działania przeciwstarzeniowe.
  • Potas zawarty w truskawkach zwiększa przepływ krwi do mózgu poprawiając jego prace,
  • W truskawkach znajdziemy także cenny kwas foliowy i witaminę K,
  • Te słodkie owoce są również bogate w wapń, fosfor, krzem, miedź i mangan
  • Owoce te mogą także pomóc nam w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Truskawki to bardzo uniwersalny owoc, ponieważ można się zachwycać ich smakiem na wiele sposobów. Jeśli nie lubimy ich jeść samych możemy je dodać do ciast, deserów, sałatek, lodów a nawet mięs. Dobrym pomysłem jest też sporządzenie domowej konfitury lub dżemu z truskawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *