Witamina E – czym jest dla naszego zdrowia?

Witamina E – czyli tak naprawdę osiem związków chemicznych, które się na nią składają (czterech tokoferoli i czterech tokotrienoli). Występuje tylko w pokarmach roślinnych. Znajdziemy ją w niektórych olejach roślinnych, owocach, kiełkach pszenicy, ziarnach czy orzechach.

Witamina E jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, wspiera układ odpornościowy i znacząco przyczynia się do naszych zdrowych oczu. Dodatkowo witamina E ma pozytywne działanie na pracę i funkcjonowanie wielu narządów. Czasem dzieje się tak, że mamy niedobory witaminy E, wtedy można się wspomóc suplementacją dostępną w aptekach.

Jakie są oznaki niedoboru witaminy E w organizmie?

  • Osłabiony i nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy,
  • Osłabione mięśnie,
  • Uszkodzenie mięśni i pracy nerwów,
  • Problemy ze wzrokiem,
  • Utrata czucia w kończynach górnych i dolnych

Jak uzupełnić niedobory? W jakich składnikach znajdziemy Witaminę E?

Witaminę E uzupełnić możemy spożywając ją w konkretnych produktach, które możemy wprowadzić do naszej diety, aby była prawidłowa, zdrowa i zbilansowana. Są to między innymi:

  • Ziarna słonecznika,
  • Orzech ziemne,
  • Orzechy laskowe,
  • Orzechy brazylijskie,
  • Pistacje,
  • Migdały,
  • Szparagi,
  • Szpinak,
  • Zielone warzywa,
  • Zielona fasolka szparagowa,
  • Brokuł,
  • Dynia piżmowa,
  • Awokado,
  • Kiwi,
  • Mango,
  • Maliny,
  • Jeżyny,
  • Czarna porzeczka

Jakie korzyści dla naszego organizmu płyną z prawidłowego poziomu Witaminy E?

  • Poprawia siłę mięśni,
  • Poprawia naszą wytrzymałość fizyczna,
  • Poprawia efekty zabiegów medycznych,
  • Może obniżać ryzyko wystąpienia nowotworów,
  • Pomaga w walce z zaburzeniami funkcji poznawczych,
  • Pomaga  w walce z chorobą Alzheimera,
  • Znacząco wpływa na poprawę wzroku,
  • Łagodzi skutki PMS,
  • Równoważy układ hormonalny,
  • Wspiera pracę układu nerwowego,
  • Zmniejsza ryzyko uszkodzenia włosów,
  • Poprawia krążenie w skórze głowy,
  • Regeneruje uszkodzenia skóry,
  • Zmniejsza stany zapalne,
  • Dba o prawidłowy rozwój ciąży, niemowląt i małych dzieci,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Spowalnia procesy starzenia,
  • Zapobiega rozwojowi wielu chorób,
  • Zwalcza utlenianie cholesterolu

Pamiętajmy! Witamina E może być w naszych organizmach magazynowana i zostanie użyta w momencie, kiedy zajdzie taka potrzeba w przyszłości. Dzięki temu nie musimy pilnować obecności witaminy E codziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *