C jak Cebula

Cebula – warzywo należące do rodziny amarylkowatych. Co ciekawe jej botaniczna nazwa to czosnek cebula. Powszechnie jednak nazywamy ją cebulą, cebulą zwyczajną czy ogrodową. Choć większości kojarzy się z łzami, nie jest taka straszna. Wręcz przeciwnie zalety cebuli są ogromne. I nie mówimy tu tylko o zaletach smakowych, ale również o zaletach i korzyściach dla naszego zdrowia.

Odmian tego warzywa jest kilka. Najbardziej znana jest:

– cebula żółta – z ciężką, brązowa skórka, silnym aromatem i miąższem w kolorze bieli,

– cebula biała – z papierowo-białą skórką, słodsza i łagodniejsza od żółtej,

– cebula czerwona – skórka i miąższ w kolorze fioletu, słodka i łagodna,

– cebula szalotka – z brązową skórką, malutka, z miąższem w kolorze purpury,

Zwykle aromatyczne warzywo składa się z wielu witamin, błonnika i zawiera mnóstwo minerałów. Znajdziemy w niej:

  • Witaminę C,
  • Witaminę B6,
  • Witaminę A,
  • Witaminę E,
  • Foliany.
  • Tiamina,
  • Niacyna,
  • Ryboflawina,
  • Białko,
  • Błonnik,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Miedź,
  • Cynk,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Beta-karoten,
  • Luteina,
  • Kwas foliowy,
  • Potas,

Jednak średniej wielkości cebula to około 28 kalorii i około 7 gramów węglowodanów.

Jak więc cebula wpływa na nasze zdrowie?

  • Zadba o nasze zdrowe serce – a to dzięki wysokiej zawartości siarkoorganicznych związków, które jak pokazują badania, mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. W cebuli znajdują się tiosulfiniany działające jak naturalny rozcieńczacz krwi, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego.
  • Pomoże w walce z nowotworami – głownie badania wskazują tu na czerwoną cebulę. Jest ona skuteczna w niszczeniu komórek nowotworowych w piersi i okrężnicy. Wynika to z wysokiej zawartości kwercetyny i antocyjanów.
  • Poprawi zdrowy metabolizm – inulina – błonnik, niezwykle istotny dla pożytecznych bakterii w naszych jelitach, to on pomaga naszemu organizmowi utrzymywać prawidłowy poziom zdrowych bakterii. W cebuli występują także inne rodzaje błonnika, które wspomagają nasze jelita. Zapobiegają i leczą biegunkę, zmniejszają ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, łagodzą zaparcia i wspomagają leczenie bólu żołądka.
  • Wzmocni układ odpornościowy – a to za sprawą selenu, który pobudza funkcje odpornościowe. Cebule stosuje się jako lek ziołowy w leczeniu przeziębienia i grypy.
  • Wspomoże walkę z cukrzycą – polifenole zawarte w cebuli odgrywają dużą rolę w kontroli glikemii.
  • Zadba o zdrowe kości – kwercetyna zawarta w cebuli może hamować powstawanie stanów zapalnych w chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnym zapaleniu stawów. Cebula pomaga także w leczeniu bólów stawów.
  • Zadba o zdrowe oczy – siarka zawarta w cebuli poprawi zdrowie naszego oka i będzie pobudzać produkcje białka, które jest przeciwutleniaczem (glutation). In wyższy jego poziom tym mniejsze ryzyko wystąpienia takich chorób jak zaćma, jaskra czy zwyrodnienie plamki żółtej.
  • Poprawi nasz sen – zawarte w niej prebiotyki poprawiają jakość snu i zmniejszają stres

Cebula jak każdy produkt może nie być tolerowana przez nasz organizm prawidłowo. Widomo, że cebula u niektórych osób powoduje wzdęcia i migrenę. W takich przypadkach konieczna jest konsultacja lekarska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *