Brokuł – mało kto wie, że brokuł to odmiana kapusty. A konkretnie kapusta szparagowa. Roślina jednoroczna, która przywędrowała do nas prawdopodobnie z Cypru. Brokuł to warzywo, które najpopularniejsze jest w swojej podstawowej zielonej formie. Jest nie tylko smaczne ale również ma mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia.
To niskokaloryczne warzywo daje jednocześnie uczucie sytości ponieważ jest bogate w błonnik. Jednak błonnik to dopiero wierzchołek góry korzyści. Korzyści jakie dają nam witaminy i minerały zawarte w tym zielonym warzywie. W brokule znajdziemy między innymi: potas, selen, fosfor, białko, węglowodany, tłuszcze, magnez, kwas foliowy, miedź, cynk, cholina, wapń, żelazo. Brokuł to również źródło witamin takich jak: Witamina K, Witamina C, Witamina A, Witamina E i Witaminy z grupy B.
Co konkretnie zyska nasz organizm jeśli wzbogacimy naszą dietę o to zielone zdrowie?
- Brokuł wspomaga redukcje cholesterolu w naszym organizmie. Jest to zasługa bogatej obecności rozpuszczalnego błonnika, który usuwa zły cholesterol z naszego organizmu.
- Brokuł jest doskonałym pomocnikiem w detoksykacji, i tu również odpowiedzialny za to jest błonnik, który pomaga pozbyć się wszelkich toksyn z przewodu pokarmowego, a składniki odżywcze w brokule wspomagają ogólną detoksykacje w naszych organizmach. Ciekawostką może być informacja, iż brokuły zawierają w sobie także izotiocyjaniany (bioaktywne związki o właściwościach leczniczych), które potrafią wspomóc proces detoksykacji już na poziomie genetycznym.
- Brokuł poprawi prace naszego metabolizmu jako takiego. Dzięki błonnikowi i witaminom jakie zawiera będzie skutecznie przyspieszał metabolizm i dawał duże uczucie sytości.
- Brokuł zadba o zdrowie naszych oczu. Odpowiada za to obecny w nim beta-karoten, fosfor i cały szereg witamin, z witaminą A na czele. Jedząc regularnie to zielone warzywo chronimy nasze oczy przed takimi schorzeniami jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćmą.
- Brokuł to także pielęgnacja skóry. Witaminy i składniki odżywcze zawarte w tym warzywie takie jak cynk czy miedź wspomagają utrzymanie lśniącej, zdrowej skóry. W Witamina K, której w brokule nie brakuje, dodatkowo wspomaga odporność naszej skóry.
- Brokuł to korzyści dla naszych mocnych zębów i zdrowych kości. Bogaty w Witaminę K, fosfor, cynk, magnez i wapń, będzie idealnym sprzymierzeńcem w drodze do zdrowia.
- Brokuł to także pomoc w regulacji ciśnienia krwi. Zawarty w nim chrom i potas będą działać jako środek rozszerzający naczynia krwionośne.
- Brokuł to warzywo potężne także w walce z anemią. Dzięki bogatej zawartości żelaza, białka i miedzi będzie nam pomagać zapobiegać niebezpiecznym niedoborom żelaza.
- Brokuł może chronić nas przed szkodliwym działaniem promieni UV. To zasługa glukorafaniny, fitoskładnika , który w tym zielonym warzywie znajdziemy w znacznych ilościach.
- Brokuł to też szansa na pomoc w lepszej kontroli cukrzycy. Zawarte w nim składniki mają zdolność obniżania cukru we krwi, u osób które zmagają się z cukrzycą typu 2.
- Brokuł to ogromne źródło przeciwutleniaczy. Zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu zmniejszają stany zapalne powstałe w naszym organizmie.
- Brokuł to pomocnik również w stanach nowotworowych. Zawiera on związki bioaktywne , które potrafią chronić nas przed niektórymi rodzajami tej choroby. Szczególnie w przypadkach raka jelita grubego, nerek, pęcherza moczowego, żołądka czy rak piersi.
- Brokuł spowalnia procesy starzenia się i jest w stanie obniżyć nasz stres oksydacyjny.