Roślina, która ma bardzo wiele gatunków, ale w Polsce występuje ich około 16. Najpopularniejsze to czosnek pospolity, dziki, niedźwiedzi i zielony. Prawda jest taka, że zdecydowanej większości z nas czosnek kojarzy się głownie z kuchnią i chociaż skojarzenie jest słuszne to nie powinno być jedyne. Przez wiele tysięcy lat zanim czosnek zaczął królować w kuchni, stosowany był jako środek leczniczy w kulturach starożytnych. Na zdrowotnych właściwościach tej przyprawy poznały się starożytne cywilizacje Chin, Egiptu, Indii i Rzymu.
Dziś to niewielkie warzywo korzeniowe możemy znaleźć właściwie w każdym sklepie. Dziko rośnie tylko w Azji Środkowej, ale uprawiany jest praktycznie na całym świecie.
Przyjrzyjmy się zatem bliżej korzyściom jakie naszemu zdrowiu oferuje czosnek. Zacznę od tego, że swoje dobroczynne właściwości w głównej mierze zawdzięcza składnikowi o nazwie allicyna. Jest to związek chemiczny o mocnym działaniu bakteriobójczym i oczywiście bardzo charakterystycznym zapachu. Znajdziemy go nie tylko w czosnku ale również w cebuli. Dzięki niemu właśnie roślina to prezentuje tak duże właściwości antybakteryjne o antyseptyczne.
Oprócz tego nasze warzywo bogate jest w witaminy C i K, minerały takie jak: potas, cynk, fosfor czy magnez czosnek to również źródło kwasu foliowego, tiaminy i niacyny.
Dzięki wszystkim tym składnikom czosnek :
- Pomoże nam wzmocnić nasz układ odpornościowy – o tej porze roku czosnek w diecie może być zbawienny, a naszej odporności w taka pogodę na pewno przyda się naturalne wsparcie. Jak wiem zarówno witamina C, jak i cynk zawarte w czosnku, wspomogą nasz układ odpornościowy i walkę z infekcją. Jego nieocenione działanie docenimy zwłaszcza przy infekcji uszu czy oczu. Dodatkowo czosnek zapobiega uszkodzeniom naszego DNA i chroni nas przed wolnymi rodnikami.
- Pomoże uchronić nas przed przeziębieniem – tu swoją rolę ma surowy czosnek, który może wspomóc nas w profilaktyce infekcji przeziębienia i zapobiegać uporczywemu kaszlowi.
- Pomoże zadbać o zdrowie naszego serca – czosnek zatrzymuje utlenianie złego cholesterolu, co z kolei obniża jego poziom, a tym samym korzystnie oddziałuje na nasze serce. Dodatkowo czosnek obniża ciśnienie krwi.
- Pomoże w poprawie funkcjonowania naszego mózgu – dzięki właściwością przeciwzapalnym i przeciwutleniającym jakie ma czosnek, jest skuteczny w walce z takimi chorobami jak demencja czy Alzhaimer.
- Pomoże oczyścić organizm – detoksykacja to ważny element naszego zdrowia. We współczesnym świecie jesteśmy nieustannie narażenie na różnorakie chemikalia, pestycydy i inne szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Czosnek jest silnie detoksykujący i dostarcza składniki odtruwające.
- Pomoże w walce z bakteriami i wirusami – allicyna, składnik czosnku to bioaktywny antybiotyk, dzięki czemu roślina ta realnie hamuje wzrost infekcji wirusowych i bakterii takich jak bakterie Salmonelli.
- Pomoże nam poprawić nasze wyniki sportowe – czosnek poprawia wydajność organizmu. Dba o nasze serce i ciało, wzmacnia odporność, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, skraca czas trwania infekcji, a wszystko to doskonale wpływa na nasza formę.
Pamiętajmy! Czosnek to nie tylko aromatyczna przyprawa wzbogacająca swoim smakiem wiele potraw, to także naturalny suplement wspomagający nasz układ odpornościowy i dbający o nasze zdrowie. Nie trzeba zjadać go wiele, ale warto sięgać po niego regularnie. Już jeden, dwa ząbki dziennie dadzą nam zauważalne korzyści.