Złocista PIGWA

Pigwa – mały, soczysty, twardy owoc. W smaku słodki z delikatnym posmakiem kwaskowości, czasem cierpki. Kształtem przypominający jabłko czy gruszkę. Owoc ten pochodzi z Azji, Iranu i Turcji. Pigwa jest bardzo pożywna a zarazem jest niskokaloryczna.

Pigwa nie jest typowym owocem, po który sięgalibyśmy tak chętnie jak po jabłka, śliwki czy gruszki. Na surowo raczej smakuje wytrawnie i nie każdy musi lubić ten charakterystyczny smak, jednak wszelkie przetwory z tego soczystego owocu mają wielu zwolenników a po sam owoc warto sięgać ze względu na jego szerokie właściwości zdrowotne. Znajdziemy w niej mnóstwo błonnika, minerałów, witamin czy przeciwutleniaczy. Ma też bardzo duże stężenie witaminy C i spore ilości magnezu, potasu, żelaza, wapnia czy miedzi.

Jakie więc zalety ma regularne spożywanie owoców pigwy?

– pomaga łagodzić codzienny stres – regularne picie naparów, herbaty czy soku z pigwy ma wpływ na zmniejszenie poziomu stresu, który towarzyszy nam w życiu codziennym, pomaga utrzymać spokojny umysł każdego dnia.

– wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi – ma wyjątkowo niską kaloryczność, dodatkowo jest bogata w błonnik i wiele składników odżywczych

– posiada bardzo dużo właściwości o działaniu przeciwutleniających – zawarte w nich wolne rodniki chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Pomocne jest to zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie stanów zapalnych organizmu i zmniejszanie a nawet zapobieganie ryzyka jakie niosą za sobą choroby przewlekłe.

– działa silnie przeciwzapalnie – a zawdzięcza to niezwykle wysokiemu stężeniu witaminy C. Dojrzały owoc zapewnia 25% potrzebnej osobie dorosłej dziennej dawki tej witaminy.

– ma właściwości antybakteryjne – dzięki czemu zapobiega rozprzestrzenianiu się i wzrostowi wielu szkodliwych dla zdrowia bakterii e tym bakterii E. Coli.

– może zapobiegać wrzodom żołądka – w pigwie znajdują się unikalne związki, które zapobiegają tworzeniu się groźnych bakterii, które zwykle są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów (bakterie H.Pylori).

– ma właściwości przeciwwirusowe – zawdzięcza to wysokiej zawartości fenoli. A związek ten wzmacnia działanie np. leków przeciwgrypowych. Pomaga także zwalczać przeziębienie.

– korzystnie działa na nasz układ sercowo-naczyniowy – a to za sprawą kwasów chlorogenowych, flawonoli, proantocyjanidy i ketachiny. Pigwa może także pomóc w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

– zrównoważy poziom cholesterolu – odpowiada za to wysoki poziom naturalnego błonnika. Owoc ten jest więc zupełnie bezpieczny dla osób, które mają problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu.

– wspomaga układ trawienny – chroni naszą tkankę jelitową miedzy innymi przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego czy zapalnymi chorobami jelit. Działa łagodząco na skutki nudności czy wymiotów.

– może korzystnie wpływać na zdrowie naszych oczu – poprawia widzenie i przejrzystość, dodatkowo substancje w niej zawarte zmniejszają ryzyko wystąpienia poważnych chorób oczu.

– chroni nasza wątrobę – ma właściwości ochronne, korzystne dla żołądka i wątroby. Pigwa ma zdolność poprawy odporności na infekcje bakteryjne.

– łagodzi objawy alergii – w owocach i nasionach zawarte są związki, które mogą hamować działanie komórek, które wywołują reakcje alergiczne. Dotyczy to zarówno kataru i swędzenia oczu jak i poważniejszych schorzeń takich jak astma czy alergiczne zapalenie skóry.

– pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek – zawdzięcza to miedzi i żelazu, które znajdziemy w tym owocu

Pamiętajmy!  Po pigwę jak widać warto sięgnąć nie tylko ze względów smakowych. Korzyści jakie może dostarczyć nam ten mało popularny owoc jest wiele. Warto więc spróbować tego charakterystycznego smaku i dać sobie szanse na skorzystanie z wszystkich walorów jakie oferuje nam owoc pigwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *