Imbir – to charakterystycznie pachnące kłącze (częściej zwane korzeniem – w rzeczywistości kłącze to pozioma łodyga, z której wyrastają korzenie) lub sypką przyprawę kojarzy chyba każdy z nas. Jego zapach i smak są pikantne i pieprzne i chociaż pochodzi najprawdopodobniej z Azji, a większości z nas, nie bez powodu kojarzy się z Indiami – to jako przyprawa używany jest w większości światowych kuchni.
Ale czy zastanawialiśmy się nad leczniczymi możliwościami tej byliny? W tej roślinie znajdziemy mieszaninę związków biologiczne czynnych takich jak olejki eteryczne, gingerol (bioaktywny związek występujący w surowym imbirze) czy alkohol.
Imbir występuje w ponad 140 odmianach a najpopularniejsza z nich to imbir lekarski, ten sam który znamy jako przyprawę ale również jako składnik kosmetyków. Imbir ten ma mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Nie bez przyczyny nasze babcie sięgały kiedyś po tą właśnie roślinę w przypadku przeziębienia czy innych infekcji. Babcie nasze stosowały imbir również w łagodnych schorzeniach stawów i w migrenie.
Dziś wiemy dużo więcej o zastosowaniach imbiru korzystnych dla naszego zdrowia – zobaczmy więc w jakich przypadkach warto sięgnąć po tą przyprawę.
Imbir może regulować poziom cukru w naszej krwi – dzieje się tak dlatego, że imbir obniża poziom cukru we krwi i pomaga utrzymywać go na odpowiednim poziomie i pod kontrolą, zapobiegając przewlekłej hiperglikemii.
Imbir może pomóc w leczeniu niestrawności – dzieje się tak ponieważ imbir pobudza nasze enzymy trawienne do szybszego działania i nie dopuszcza do powstawania gazów lub pomaga pozbyć się jelit szybciej i skuteczniej. Imbir to też dobry kompan w przypadku męczącej zgagi.
Imbir wykazuje właściwości antybakteryjne – to zdecydowanie skuteczny środek przeciwbakteryjny, również dla lekoopornych bakterii. Także tych w jamie ustnej.
Imbir zmniejsz nudności – i jest bezpieczny dla kobiet w ciąży – ale imbir poradzi sobie z nudnościami nie tylko ciążowymi. Badania wskazują, że ta bylina jest pomocna przy nudnościach, które dopadają nas także z innych powodów takich jak: choroba morska, stany pooperacyjne (nudności po znieczuleniu), stany po chemioterapii.
Imbir zmniejsza bóle menstruacyjne – dzieje się tak ponieważ imbir hamuje produkcje składników, które powodując skurcze macicy – wywołują ból.
Imbir wzmacnia naszą odporność – odpowiada za to gingerol, który ma szerokie właściwości przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Roślina ta, to także bogate źródło przeciwutleniaczy.
Inne korzystne właściwości imbiru:
- imbir rozgrzewa,
- pobudza krążenie krwi,
- pomaga na obrzęki,
- może działać przeciwzakrzepowo,
- odkażające właściwości pomogą na ból gardła,
- rozpuszczony imbir pomoże nam utrzymać prawidłową higienę jamy ustnej,
- również rozpuszczony imbir jest pomocny na uciążliwy kaszel,
- pomaga w walce z migrenowymi bólami głowy,
- wspomaga nasz organizm w walce z wysokim poziomem cholesterolu,
- imbir to także doskonały afrodyzjak
Jaki imbir możemy wprowadzić do naszej codziennej diety?
- Świeży – świeży korzeń imbiru ma najsilniejsze działania prozdrowotne i działa najbardziej wszechstronnie., możemy go dodać do herbaty, soku, czy ssać plasterki.
- Mielony – mielony imbir możemy dodać nie tylko do herbaty ale również do pieczenia.
- Herbata – herbata imbirowa to bardzo prosty sposób na polubienie tej rośliny i oswojenie się z jej charakterystycznym smakiem i zapachem.
- Olejek – olejek imbirowy ma zastosowanie wewnętrzne i zewnętrzne. Może leczyć ból lub przydać się podczas masażu.
- Kapsułki – kapsułki imbirowe to rozwiązanie dla osób, których smak i zapach imbiru nie zachęca.
Pamiętajmy! Imbir jak prawie wszystkie rośliny – oprócz działań korzystnych dla naszego zdrowia – może taż w pewnych sytuacjach działać na naszą niekorzyść. Taki dzieje się kiedy chorujemy na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Przeciwwskazany imbir jest również dla osób zmagających się z hemofilią i refluksem.