Witamina E – czyli tak naprawdę osiem związków chemicznych, które się na nią składają (czterech tokoferoli i czterech tokotrienoli). Występuje tylko w pokarmach roślinnych. Znajdziemy ją w niektórych olejach roślinnych, owocach, kiełkach pszenicy, ziarnach czy orzechach.
Witamina E jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, wspiera układ odpornościowy i znacząco przyczynia się do naszych zdrowych oczu. Dodatkowo witamina E ma pozytywne działanie na pracę i funkcjonowanie wielu narządów. Czasem dzieje się tak, że mamy niedobory witaminy E, wtedy można się wspomóc suplementacją dostępną w aptekach.
Jakie są oznaki niedoboru witaminy E w organizmie?
- Osłabiony i nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy,
- Osłabione mięśnie,
- Uszkodzenie mięśni i pracy nerwów,
- Problemy ze wzrokiem,
- Utrata czucia w kończynach górnych i dolnych
Jak uzupełnić niedobory? W jakich składnikach znajdziemy Witaminę E?
Witaminę E uzupełnić możemy spożywając ją w konkretnych produktach, które możemy wprowadzić do naszej diety, aby była prawidłowa, zdrowa i zbilansowana. Są to między innymi:
- Ziarna słonecznika,
- Orzech ziemne,
- Orzechy laskowe,
- Orzechy brazylijskie,
- Pistacje,
- Migdały,
- Szparagi,
- Szpinak,
- Zielone warzywa,
- Zielona fasolka szparagowa,
- Brokuł,
- Dynia piżmowa,
- Awokado,
- Kiwi,
- Mango,
- Maliny,
- Jeżyny,
- Czarna porzeczka
Jakie korzyści dla naszego organizmu płyną z prawidłowego poziomu Witaminy E?
- Poprawia siłę mięśni,
- Poprawia naszą wytrzymałość fizyczna,
- Poprawia efekty zabiegów medycznych,
- Może obniżać ryzyko wystąpienia nowotworów,
- Pomaga w walce z zaburzeniami funkcji poznawczych,
- Pomaga w walce z chorobą Alzheimera,
- Znacząco wpływa na poprawę wzroku,
- Łagodzi skutki PMS,
- Równoważy układ hormonalny,
- Wspiera pracę układu nerwowego,
- Zmniejsza ryzyko uszkodzenia włosów,
- Poprawia krążenie w skórze głowy,
- Regeneruje uszkodzenia skóry,
- Zmniejsza stany zapalne,
- Dba o prawidłowy rozwój ciąży, niemowląt i małych dzieci,
- Zwalcza wolne rodniki,
- Spowalnia procesy starzenia,
- Zapobiega rozwojowi wielu chorób,
- Zwalcza utlenianie cholesterolu
Pamiętajmy! Witamina E może być w naszych organizmach magazynowana i zostanie użyta w momencie, kiedy zajdzie taka potrzeba w przyszłości. Dzięki temu nie musimy pilnować obecności witaminy E codziennie.