Lato i wczesna jesień to raj owocowy. Mamy nieograniczony dostęp do pysznych, zdrowych i świeżych owoców. Wybór jest ogromny, a każdy owoc ma swoich większych lub mniejszych fanów. Jeden owoc zdaje się być przez nas mniej doceniany, choć jego właściwości są niebywale korzystne dla naszego zdrowia.
Przyjrzyjmy się więc temu pożywnemu, pochodzącemu jeszcze z czasów starożytnych, słodkiemu owocowi. Przyjrzyjmy się dziś szlachetnej gruszce.
Jak wiemy grusza to drzewo, które ma wiele odmian. Występuje w gamie kolorów od zielonego przez żółty aż do czerwieni. Mają różne stopnie chrupkości i słodkości, jednak wszystkie są przepełnione walorami zdrowotnymi, aż po brzegi.
Zacznijmy od tego, że gruszki są owocem mało kalorycznym, za to pełnym wody, której wciąż pijemy za mało. Gruszki są pozbawione tłuszczów i pełne korzyści. Dostarczają nam mnóstwo błonnika, minerałów, witamin, bezcennych przeciwutleniaczy i równie cennych flawonoidów. Wszystkie te składniki dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.
Regularne jedzenie gruszek działa przeciwzapalnie, co za tym idzie wspomaga nas w walce z artretyzmem czy reumatyzm, a nawet dną moczanową. Dzięki obecności flawonoidów i przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, ten słodki i smaczny owoc ma zdolności odmładzające nasze komórki, spowalnia więc proces starzenia się komórek i wspomaga nas w walce z nowotworami.
Z gruszką niestraszna jest nam również anemia, ponieważ regularne jej jedzenie, właściwie eliminuje anemię. Jest to bowiem owoc pełen żelaza i miedzi, a te, jak wiemy skutecznie wspomagają produkcję tak ważnych, czerwonych krwinek.
To nie koniec prozdrowotnych właściwości, tego niepozornego i niekoniecznie docenianego w naszej diecie owocu. Gruszki mają zdolności do eliminacji nagromadzonych w naszym organizmie toksyn, potrafią zapobiegać tak niebezpiecznemu dla zdrowia zatrzymywaniu się płynów, ponieważ są bogate także w potas, który rozszerza naczynia krwionośne.
Gruszki to także źródło witaminy C, A, E i K. Źródło białka, wapnia, żelaza, sodu czy wspomnianego potasu czy miedzi. Znajdziemy w niej także mnóstwo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który jest niezbędny dla układu pokarmowego. Jest to owoc wysoce pożywny, dostarczający energie i dbający o nasze zdrowie. W Polsce gruszki są powszechnie dostępnym owocem, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej i korzystać ze wszystkich dobrodziejstw jakie mieszczą się w tym soczystym owocu.