Pistacje – to znane od tysięcy lat nasiona drzewa pistacjowego. Tak nasiona, choć potocznie nazywamy je orzechami to z botanicznego punktu widzenia są to nasiona. Zazwyczaj są u delikatnie słodkie, chociaż mogą mieć różne kolory, od żółtego po wiele odcieni zieleni. Pochodzą z zachodniej Azji ale największą ich komercyjną produkcję prowadzą Stany Zjednoczone.
Te zielone i smaczne nasiona to nie tylko przyjemności smakowe. Pistacje są przede wszystkim owocem, który zawiera duże ilości zdrowych , a co za tym idzie przyczyniają się do zmniejszenia możliwości wystąpienia wielu chorób serca. Dodatkowo są dobrym źródłem białka, przeciwutleniaczy i błonnika.
Przyjrzyjmy się zatem korzyściom jakie możemy odnieść jedząc pistacje.
- Orzechy pistacjowe będą dobrze kontrolować poziom naszego cholesterolu,
- Pistacje zapobiegają przejadaniu się i pomagają kontrolować ilość spożywanych kalorii,
- Orzechy te są bogatym źródłem witaminy E i witaminy B6,
- Dbają o zdrowie naszego układu nerwowego, pomagając w wydzielaniu wewnętrznych kwasów, które są niezbędne do uspokojenia naszych nerwów,
- Pistacje wspomagają także nasz układ odpornościowy,
- Pomaga skuteczniej zwalczać infekcje,
- Pistacje obniżają poziom cukru w naszej krwi, zwłaszcza jeśli cierpimy na cukrzycę typu2,
- Wysoka zawartość błonnika w pistacjach wspomaga odchudzania,
- Pistacje, dzięki wysokiej zawartości witaminy B6 zapewniają lepsza i szybszą produkcję hemoglobiny,
- Bogate w karotenoidy pistacje, są również dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny. To przeciwutleniacze, które potrafią zwalczać zwyrodnienie plamki żółtej, czym poprawiają widzenie poprzez wyostrzenie wzroku,
- Błonnik zawarty w tych zielonych nasionach to zarówno ten rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Zapobiega problemom układu pokarmowego, jednocześnie wzmacniając go,
- Składniki odżywcze, które znajdziemy w pistacjach pomagają dostarczyć tlen do naszego krwioobiegu. Im więcej tlenu tym lepszy przepływ krwi, a to z kolei wpływa na lepsze funkcjonowanie naszego mózgu i jego zdrowszą prace,
- Pistacje maja właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają zwalczać stany zapalne w naszym organizmie,
- Orzechy te, sprawią również, że nasze włosy staną się bardziej lśniące i mocniejsze. A to za sprawą sporej ilości biotyny, którą znajdziemy w pistacjach,
- Bogata zawartość kwasów tłuszczowych w nasionach pistacji oraz obecna w nich witamina E, sprawiają, iż nasza skóra staje się bardziej nawilżona, elastyczna i odżywiona,
- Pistacje opóźniają proces starzenia się i pomagają zachować skórze naturalny, zdrowy wygląd przez dłuższy czas,
- Duża zawartość witaminy E w pistacjach pozwala tworzyć naturalną osłonę przeciwsłoneczną, chroniąc nas przed szkodliwym wpływem promieni UV
Pamiętajmy! Ze wszystkim można przesadzić. Z jedzeniem pistacji również. Kiedy będziemy spożywać ją w nadmiarze, może to skończyć się bólem brzucha, wzdęciami, zaparciami czy niestrawnością. Pistacje to zdrowa i smaczna przekąska, jednak jak wszystko, w granicach rozsądku.