Pomarańczowa – chyba najbardziej popularna – pełna witamin i składników odżywczych, zdrowa i smaczna, a jednocześnie niedoceniana – marchewka. Podczas codziennych zakupów spożywczych sięgamy po nią dość często, zwykle wybieramy tą najbardziej znaną i najłatwiej dostępną, ale rodzajów marchewki jest kilka, a tych jadalnych dokładnie cztery: pomarańczowa, żółta, biała i fioletowa (nazywana również czarną). To warzywo z rodziny selerowatych jest nie tylko smacznym dodatkiem do naszych potraw ale także zdrową przekąską. Przyjrzyjmy się więc dokładniej królowej warzyw.
Jak wiadomo pomarańczowa marchew zawdzięcza swój piękny kolor beta-karotenowi, przeciwutleniaczowi, który organizm przekształca w witaminę A.
Warzywo to w głównej mierze (ok.88%) składa się z wody i węglowodanów (ok.10%).
W marchwi znajdziemy również: błonnik, potas, bata-karoten (witamina A), witamina K, witamina B6. Pomarańczowa królowa to także ogromne źródło różnych przeciwutleniaczy a wszystkie te właściwości sprawiają, że jest wiele korzyści płynących z regularnego jedzenia tego soczystego i chrupiącego warzywa.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, zwłaszcza okrężnicy, żołądka i prostaty, a najnowsze badania sugerują korzystny wpływ soku ze świeżych marchwi również w przypadku nowotworu krwi,
- Korzystnie wpływa na jakość naszego wzroku, dzięki sporej ilości witaminy A, która jest konieczna dla zdrowia naszych oczu,
- Korzystnie oddziałuje na nasze włosy, stymuluje ich szybszy wzrost i poprawia ich zdrową kondycję,
- Karatenoidy zadbają o zdrowy i młody wygląd naszej skóry,
- Witamina A, pomoże nam w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości
- Pektyna (rodzaj błonnika) pomoże nam w walce ze złym cholesterolem,
- Jedzenie surowej marchwi jest korzystne dla zdrowia naszej jamy ustnej,
- Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie są korzystne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszej wątroby,
- Moc witamin w marchwi sprawia, że wpływa ona niezwykle korzystnie na nasz system odpornościowy,
- Sok z marchwi, przyczynia się do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi nawet 5%,
- Jak, że marchew to głownie woda, polecana jest jako wsparcie w procesie walki z nadwagą
Pamiętajmy! Marchew to zdrowe, niskokaloryczne, chrupiące i przepełnione witaminami oraz składnikami mineralnymi warzywo korzeniowe idealne jako przekąska oraz jako składnik naszej codziennej diety.