Lisica, lisiczka, liszka, stągiewka, kurza noga czy „grzyb żydowski” (ze względu na swoje koszerne właściwości) a tak właściwie pieprznik jadalny czyli kurka. Grzyb po brzegi wypełniony właściwościami odżywczym
Kurki mają mnóstwo zalet. Są nie tylko pyszne ale również zdrowe. Te żółte lub żółto-brązowe grzyby występują powszechnie w naszych lasach. Mają wypukłe kapelusze, które rosnąc staja się większe i bardziej wklęsłe, dlatego dojrzałe kurki charakteryzują się pofalowanym ale również lejkowatym kształtem kapelusza. Kurki maja jasna barwę i są mięsiste.
Znajdziemy ją na piaszczystych glebach, pokrytą igłami świerkowymi bądź sosnowymi ale również lubi się pokazać w gęstym mchu lasów mieszanych.
Kurki są grzybami, które zawierają w sobie bardzo dużo składników odżywczych, mimo iż w zdecydowanej większości (około 90%) składają się z wody. w tych zdrowych grzybach znajdziemy:
– białka,
– węglowodany,
– błonnik,
– nasycone kwasy tłuszczowe,
– cynk,
– fosfor,
– potas,
– sód,
– żelazo,
– magnez,
– wapń,
– witaminę D,
– witaminę B1 i B6,
– kwas foliowy,
– niacynę,
– ryboflawinę,
– polisacharydy
Jakie korzyści płyną dla naszego zdrowia dzięki jedzeniu kurek?
– dzięki składnikom zawartym w kurkach, grzyby te pomagają nam w procesie oczyszczania się wątroby ze szkodliwych toksyn,
– są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia stanów zapalnych oraz przeciwdziałają wolnym rodnikom. Dodatkowo przeciwutleniacze mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zachorowań na niektóre nowotwory,
– dzięki temu, że kurki mają w sobie mało sodu i obniżają tak zwany zły cholesterol, pomaga nam w obniżeniu ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca,
– są w stanie działać zrównoważenie na gospodarkę hormonalną,
– poprawiają zdolność naszego organizmu do zwalczania zagrożeń takich jak choroby zakaźne, a to za sprawą zwiększania przez grzyby efektu proliferacji komórek B i T, które są odpowiedzialne za wytwarzanie przeciwciał,
– jedzenie kurek, może zmniejszać ryzyko wystąpienia różnych chorób neurodegeneracyjnych, między innymi choroby Alzheimera czy Parkinsona,
– zawarte w grzybach aminokwasy są podstawowym budulcem białka, więc są w stanie poprawić naszą masę mięśniową,
– witaminy i minerały zawarte w kurkach poprawiają pracę i prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
– są reduktorem stresu,
– dzięki sporej zawartości witaminy D, kurki mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz wspierają zdrowy rozwój naszych kości,
– dzięki zawartości witaminy B3, jedzenie kurek wpływa korzystnie także na naszą skórę,
– zawartość ryboflawiny może zmniejszyć ryzyko wystąpienia bólów głowy oraz migreny. Bo to właśnie brak tej substancji przyczynia się do jej wystąpienia
Zbierając kurki, pamiętajmy! W lasach znajdziemy również niejadalny odpowiednik kurki, którym jest lisówka pomarańczowa zwana także fałszywą kurką, charakteryzującą się ciemniejszymi owocnikami niż kurka jadalna i większą, gęstszą ilością blaszek.