Kurki – leśne złoto

Lisica, lisiczka, liszka, stągiewka, kurza noga czy „grzyb żydowski” (ze względu na swoje koszerne właściwości) a tak właściwie pieprznik jadalny czyli kurka. Grzyb po brzegi wypełniony właściwościami odżywczym

Kurki mają mnóstwo zalet. Są nie tylko pyszne ale również zdrowe. Te żółte lub żółto-brązowe grzyby występują powszechnie w naszych lasach. Mają wypukłe kapelusze, które rosnąc staja się większe i bardziej wklęsłe, dlatego dojrzałe kurki charakteryzują się pofalowanym ale również lejkowatym kształtem kapelusza. Kurki maja jasna barwę i są mięsiste.

Znajdziemy ją na piaszczystych glebach, pokrytą igłami świerkowymi bądź sosnowymi ale również lubi się pokazać w gęstym mchu lasów mieszanych.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie mushrooms-5900757_1280-682x1024.jpg

Kurki są grzybami, które zawierają w sobie bardzo dużo składników odżywczych, mimo iż w zdecydowanej większości (około 90%) składają się z wody. w tych zdrowych grzybach znajdziemy:

– białka,

– węglowodany,

– błonnik,

– nasycone kwasy tłuszczowe,

– cynk,

– fosfor,

– potas,

– sód,

– żelazo,

– magnez,

– wapń,

– witaminę D,

– witaminę B1 i B6,

– kwas foliowy,

– niacynę,

– ryboflawinę,

– polisacharydy

Jakie korzyści płyną dla naszego zdrowia dzięki jedzeniu kurek?

– dzięki składnikom zawartym w kurkach, grzyby te pomagają nam w procesie oczyszczania się wątroby ze szkodliwych toksyn,

– są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia stanów zapalnych oraz przeciwdziałają wolnym rodnikom. Dodatkowo przeciwutleniacze mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zachorowań na niektóre nowotwory,

– dzięki temu, że kurki mają w sobie mało sodu i obniżają tak zwany zły cholesterol, pomaga nam w obniżeniu ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca,

– są w stanie działać zrównoważenie na gospodarkę hormonalną,

– poprawiają zdolność naszego organizmu do zwalczania zagrożeń takich jak choroby zakaźne, a to za sprawą zwiększania przez grzyby efektu proliferacji komórek B i T, które są odpowiedzialne za wytwarzanie przeciwciał,

– jedzenie kurek, może zmniejszać ryzyko wystąpienia różnych chorób neurodegeneracyjnych, między innymi choroby Alzheimera czy Parkinsona,

– zawarte w grzybach aminokwasy są podstawowym budulcem białka, więc są w stanie poprawić naszą masę mięśniową,

–  witaminy i minerały zawarte w kurkach poprawiają pracę i prawidłowe funkcjonowanie mózgu,

– są reduktorem stresu,

– dzięki sporej zawartości witaminy D, kurki mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz wspierają zdrowy rozwój naszych kości,

– dzięki zawartości witaminy B3, jedzenie kurek wpływa korzystnie także na naszą skórę,

– zawartość ryboflawiny może zmniejszyć ryzyko wystąpienia bólów głowy oraz migreny. Bo to właśnie brak tej substancji przyczynia się do jej wystąpienia

Zbierając kurki, pamiętajmy! W lasach znajdziemy również niejadalny odpowiednik kurki, którym jest lisówka pomarańczowa zwana także fałszywą kurką, charakteryzującą się ciemniejszymi owocnikami niż kurka jadalna i większą, gęstszą ilością blaszek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *