Jod – niezbędny pierwiastek

Jod – jeden z ważniejszych i niezbędnych pierwiastków w naszym organizmie. Odgrywa kluczową rolę w procesie syntezy hormonów tarczycy, a jak wiemy gruczoł tarczycy jest jednym z niezbędnych elementów prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Co za tym idzie nieprawidłowe wartości jodu w organizmie prowadzą do nadczynności tarczycy lub jej niedoczynności. Jednak tarczyca i jej schorzenia to odrębny temat. Dziś głównym bohaterem pozostaje sam jod. Jak wiemy, nasz organizm, sam nie jest w stanie wytworzyć jodu, więc jego uzupełnianie pozostaje nam. Najlepszym i najzdrowszym sposobem jest spożywanie jod w naturalnej postaci, tzn. w zbilansowanej diecie bogatej w składniki zawierające jod. Jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, lekarz może zalecić uzupełnienie tego minerału w postaci leków.

Produkty spożywcze są najlepszym źródłem jodu, jednak ilość samego jodu w tych produktach jest różna, a zależy od ilości jodu użytego w procesie i u źródła produkcji. Np. bogatym źródłem jodu są produkty mleczne, ale ilość zawartego w nich jodu zależy od wielu czynników. Na przykład od tego czy krowy spożywały jodowe suplementy w paszy.

W których produktach spożywczych znajdziemy jod?

  • Morskie wodorosty spożywcze,
  • Algi morskie,
  • Mleko krowie,
  • Produkty mleczne,
  • Skorupiaki,
  • Ryby (głownie morskie),
  • Sól jodowana,
  • Jajka,
  • Rośliny uprawiane w glebie bogatej w jod,
  • Woda z jodem

Jakie są objawy przedawkowania jodu?

  • Metaliczny posmak w ustach,
  • Bóle głowy,
  • Nasilenie objawów trądziku,
  • Zapalenie ślinianek,
  • Wysypka

Jakie objawy daje niedobór jodu?

  • Wypadające włosy,
  • Sucha skóra,
  • Zaburzenia snu,
  • Wzrost wagi,
  • Nieustanne zmęczenie,
  • Nadwrażliwość na niskie temperatury

Jod to także kluczowy składnik mineralny prawidłowego i zdrowego rozwoju mózgu, zwłaszcza w okresie płodowym i niemowlęcym. W tym okresie niedobór jodu  może spowodować nieodwracalne uszkodzenie mózgu, które trwale może rzutować na całe życie dziecka. Pojawia się wtedy również ryzyko uszkodzenie mózgu, co może w konsekwencji doprowadzić do niepełnosprawności intelektualnej czy innych schorzeń.

Pamiętajmy! Niedobór jak i nadmiar jodu, są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, gdyż wpływają na rozwój dziecka. Również przyszłe matki i matki karmiące potrzebują zwiększonej ilości jodu w organizmie. Jednak są to sytuacje, w których należy skonsultować się ze swoim lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *