Jod – jeden z ważniejszych i niezbędnych pierwiastków w naszym organizmie. Odgrywa kluczową rolę w procesie syntezy hormonów tarczycy, a jak wiemy gruczoł tarczycy jest jednym z niezbędnych elementów prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Co za tym idzie nieprawidłowe wartości jodu w organizmie prowadzą do nadczynności tarczycy lub jej niedoczynności. Jednak tarczyca i jej schorzenia to odrębny temat. Dziś głównym bohaterem pozostaje sam jod. Jak wiemy, nasz organizm, sam nie jest w stanie wytworzyć jodu, więc jego uzupełnianie pozostaje nam. Najlepszym i najzdrowszym sposobem jest spożywanie jod w naturalnej postaci, tzn. w zbilansowanej diecie bogatej w składniki zawierające jod. Jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, lekarz może zalecić uzupełnienie tego minerału w postaci leków.
Produkty spożywcze są najlepszym źródłem jodu, jednak ilość samego jodu w tych produktach jest różna, a zależy od ilości jodu użytego w procesie i u źródła produkcji. Np. bogatym źródłem jodu są produkty mleczne, ale ilość zawartego w nich jodu zależy od wielu czynników. Na przykład od tego czy krowy spożywały jodowe suplementy w paszy.
W których produktach spożywczych znajdziemy jod?
- Morskie wodorosty spożywcze,
- Algi morskie,
- Mleko krowie,
- Produkty mleczne,
- Skorupiaki,
- Ryby (głownie morskie),
- Sól jodowana,
- Jajka,
- Rośliny uprawiane w glebie bogatej w jod,
- Woda z jodem
Jakie są objawy przedawkowania jodu?
- Metaliczny posmak w ustach,
- Bóle głowy,
- Nasilenie objawów trądziku,
- Zapalenie ślinianek,
- Wysypka
Jakie objawy daje niedobór jodu?
- Wypadające włosy,
- Sucha skóra,
- Zaburzenia snu,
- Wzrost wagi,
- Nieustanne zmęczenie,
- Nadwrażliwość na niskie temperatury
Jod to także kluczowy składnik mineralny prawidłowego i zdrowego rozwoju mózgu, zwłaszcza w okresie płodowym i niemowlęcym. W tym okresie niedobór jodu może spowodować nieodwracalne uszkodzenie mózgu, które trwale może rzutować na całe życie dziecka. Pojawia się wtedy również ryzyko uszkodzenie mózgu, co może w konsekwencji doprowadzić do niepełnosprawności intelektualnej czy innych schorzeń.
Pamiętajmy! Niedobór jak i nadmiar jodu, są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, gdyż wpływają na rozwój dziecka. Również przyszłe matki i matki karmiące potrzebują zwiększonej ilości jodu w organizmie. Jednak są to sytuacje, w których należy skonsultować się ze swoim lekarzem.