Dziś przyjrzymy się właściwościom odżywczym jajek. Choć obecne w naszej diecie od wieków, smaczne i popularne to nie zawsze uważane za zdrowe. Większości z nas jajka kojarzą się głownie z jednym niechlubnym składnikiem, czyli z wysoką zawartością cholesterolu, co z kolei dość jednoznacznie kojarzy się z wysokim ryzykiem chorób serca. Czy to jedyne co do zaoferowania dla naszego zdrowia mają kurze jaja?
Odpowiedz brzmi, zdecydowanie nie.
Jaja w 75% składają się z wody, 25% natomiast to składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Jedno średnie jajko to około 80 kalorii, witaminy, minerały i białko. W żółtku znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak Witamina D czy E, a także nasycone kwasy tłuszczowe.
Jakie korzyści daje więc spożywanie tego powszechnym pożywieniu?
JAJKA – to źródło białka wysokiej jakości. A jak wiadomo, białko to znakomity budulec dla naszych mięśni i tkanek. Dodatkowo białko to źródło niezbędnych dla zdrowia aminokwasów.
JAJKA – wbrew powszechny teoriom jajka poprawiają poziom tak zwanego dobrego cholesterolu.
JAJKA – są bogate w kwas foliowy, selen, jod, fosfor, żelazo, magnes, potas, wapń, sód, witaminę B2, B5 i B12, Witaminę D, Witaminę A, Witaminę E,
JAJKA – są dietetycznym źródłem choliny, która jest niezbędna do tego aby nasze komórki, zwłaszcza te istotne dla prawidłowego rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego podczas ciąży, pracowały poprawnie
JAJKA – to źródło kwasów Omega-3, te wielonasycone kwasy tłuszczowe to droga do zdrowia naszego serca i mózgu.
JAJKA – to przeciwutleniacz doskonałe dla zdrowia naszych oczu. Pomagają przeciwdziałać degeneracji wzroku, która wraz z wiekiem jest nieunikniona.
JAJKA – pomogą również zadbać nam o nasze zdrowie psychiczne. Co ciekawe witaminy i minerały zawarte w tym produkcie pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia lęku czy depresji a dodatkowo ułatwiają zasypianie.
Pamiętajmy, że jajka jako produkt spożywczy są zdrowe i bezpiecznie mogą je jeść wszyscy. Nie ma przeciwwskazań do ich spożywania ani dla kobiet w ciąży, ani niemowląt czy osób starszych. Jednak zauważyć należy, że jajka są również powszechnym alergenem pokarmowym, zwłaszcza u dzieci.