Cenna i niedoceniana – Ciecierzyca

Roślina strączkowa o małych perłowych kuleczkach, smaczna i zdrowa. Była podstawowym pożywieniem już ponad 3500 lat p.n.e. pochodzi z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Śródziemnego, obecnie łatwo dostępna, niedroga i powszechnie używana jako składnik wielu kuchni na całym świecie. o jakiej roślinie mowa? Fasola garbanzo znana bardziej jako ciecierzyca, to o niej mowa.

Roślina ta należy do rodziny strączkowych, jest krewna między innymi fasoli zwyczajnej czy fasoli czarnej. Niezwykle bogata w żelazo, błonnik i białko, a dzięki tym składnikom odżywczym bywa nazywana superfoodem. Dodatkowo w ciecierzycy znajdziemy takie witaminy jak: witamina A, witamina B1(tiamina), B2(ryboflawina), B3(niacyna), B5(kwas pantotenowy) i B6, witamina C, witamina K, cholina i kwas foliowy. W ciecierzycy znajdziemy też potrzebne dla naszego organizmu minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Jakie są więc korzyści zdrowotne dla naszego organizmu, jakie zyskujemy sięgając po ciecierzycę?

Jest doskonałym źródłem białka, gdyż już w jednej filiżance tej rośliny, znajdziemy aż 15 gramów białka, które jak wiemy jest niezbędnym składnikiem jeśli chcemy zadbać po prawidłowy rozwój naszych narządów, tkanek oraz mięśni.

  • Jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu wspomaga naszą walkę ze stresem oksydacyjnym i będzie opóźniać proces starzenia się komórek.
  • Jest wsparciem dla zdrowej pracy serca, może bowiem obniżyć poziom cholesterolu , pomoże w zapobieganiu udarowi, miażdżycy i chorobom serca.
  • Jest cenna do regulacji nastroju, wspomaga skupienie się, pamięć i prace metabolizmu, a wszystko to dzięki obecności choliny, która dba o prawidłową pracę mózgu oraz całego układu nerwowego.
  • Jest pomocna w procesie trawienia, zawdzięcza to rafinozie, czyli rozpuszczalnemu błonnikowi pokarmowemu. Pomaga on w trawieniu i również utrzymuje nasz przewód pokarmowy w zdrowej kondycji. Obecność błonnika zwiększa także liczbę pożytecznych bakterii w naszym żołądku.
  • Jest bogata w kwas foliowy dzięki czemu wspomaga rozwój zdrowej ciąży i pomaga zapobiegać wadom wrodzonym kręgosłupa i mózgu. Dodatkowo witamina ta jest niezbędna do syntezy i metylacji DNA.
  • Jest cenna również dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C, która wspomaga prawidłowe wchłanianie żelaza. Dzięki temu jest w stanie zapobiegać anemii i pomaga zadbać o zdrowie naszych kości, zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na osteoporozę.
  • Jest rośliną o niskim indeksie glikemiczny, dzięki temu wspomaga kontrolę poziomu cukru w naszej krwi i zapobiega jego skokom.
  • Jest pomocna w walce z wypadającymi włosami. Białko zawarte w ciecierzycy wraz z manganem, cynkiem i witaminą A, będzie skuteczne w walce z łupieżem i wzmocni włosy.
  • Jest bogata w beta-karoten dzięki czemu staje się przyjazna także dla zdrowia naszych oczu. Cynk, który w sobie zawiera pomada w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej.
  • Jest również wspomagająca podczas zdrowej chęci utraty wagi. Błonnik jaki znajdziemy w ciecierzycy zapewnia uczucie sytości na długi czas.  
  • Jest źródłem manganu , który jest cenny dla regeneracji komórek skóry. Zwalcza wolne rodniki, które są przyczyną powstawania zmarszczek.

Pamiętajmy! Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa. Mówi się, że to kompletne białko, gdyż roślina ta zawiera w sobie wszystkie dziewięć aminokwasów, które są budulcowymi elementami wspomagającymi prawidłowe funkcjonowanie naszych organizmów. Ma jednak także skutki uboczne. Może powodować wzdęcia i gazy, gdyż jest trudna do strawienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *