Cebula – warzywo należące do rodziny amarylkowatych. Co ciekawe jej botaniczna nazwa to czosnek cebula. Powszechnie jednak nazywamy ją cebulą, cebulą zwyczajną czy ogrodową. Choć większości kojarzy się z łzami, nie jest taka straszna. Wręcz przeciwnie zalety cebuli są ogromne. I nie mówimy tu tylko o zaletach smakowych, ale również o zaletach i korzyściach dla naszego zdrowia.
Odmian tego warzywa jest kilka. Najbardziej znana jest:
– cebula żółta – z ciężką, brązowa skórka, silnym aromatem i miąższem w kolorze bieli,
– cebula biała – z papierowo-białą skórką, słodsza i łagodniejsza od żółtej,
– cebula czerwona – skórka i miąższ w kolorze fioletu, słodka i łagodna,
– cebula szalotka – z brązową skórką, malutka, z miąższem w kolorze purpury,
Zwykle aromatyczne warzywo składa się z wielu witamin, błonnika i zawiera mnóstwo minerałów. Znajdziemy w niej:
- Witaminę C,
- Witaminę B6,
- Witaminę A,
- Witaminę E,
- Foliany.
- Tiamina,
- Niacyna,
- Ryboflawina,
- Białko,
- Błonnik,
- Wapń,
- Żelazo,
- Miedź,
- Cynk,
- Fosfor,
- Magnez,
- Beta-karoten,
- Luteina,
- Kwas foliowy,
- Potas,
Jednak średniej wielkości cebula to około 28 kalorii i około 7 gramów węglowodanów.
Jak więc cebula wpływa na nasze zdrowie?
- Zadba o nasze zdrowe serce – a to dzięki wysokiej zawartości siarkoorganicznych związków, które jak pokazują badania, mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. W cebuli znajdują się tiosulfiniany działające jak naturalny rozcieńczacz krwi, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego.
- Pomoże w walce z nowotworami – głownie badania wskazują tu na czerwoną cebulę. Jest ona skuteczna w niszczeniu komórek nowotworowych w piersi i okrężnicy. Wynika to z wysokiej zawartości kwercetyny i antocyjanów.
- Poprawi zdrowy metabolizm – inulina – błonnik, niezwykle istotny dla pożytecznych bakterii w naszych jelitach, to on pomaga naszemu organizmowi utrzymywać prawidłowy poziom zdrowych bakterii. W cebuli występują także inne rodzaje błonnika, które wspomagają nasze jelita. Zapobiegają i leczą biegunkę, zmniejszają ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, łagodzą zaparcia i wspomagają leczenie bólu żołądka.
- Wzmocni układ odpornościowy – a to za sprawą selenu, który pobudza funkcje odpornościowe. Cebule stosuje się jako lek ziołowy w leczeniu przeziębienia i grypy.
- Wspomoże walkę z cukrzycą – polifenole zawarte w cebuli odgrywają dużą rolę w kontroli glikemii.
- Zadba o zdrowe kości – kwercetyna zawarta w cebuli może hamować powstawanie stanów zapalnych w chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnym zapaleniu stawów. Cebula pomaga także w leczeniu bólów stawów.
- Zadba o zdrowe oczy – siarka zawarta w cebuli poprawi zdrowie naszego oka i będzie pobudzać produkcje białka, które jest przeciwutleniaczem (glutation). In wyższy jego poziom tym mniejsze ryzyko wystąpienia takich chorób jak zaćma, jaskra czy zwyrodnienie plamki żółtej.
- Poprawi nasz sen – zawarte w niej prebiotyki poprawiają jakość snu i zmniejszają stres
Cebula jak każdy produkt może nie być tolerowana przez nasz organizm prawidłowo. Widomo, że cebula u niektórych osób powoduje wzdęcia i migrenę. W takich przypadkach konieczna jest konsultacja lekarska.