Bomba zdrowia – Awokado

Awokado – owoc czy warzywo? Zdrowe czy tłuste? Jeść czy unikać ? Opinie są sprzeczne, ale zostawimy opinie na boku, pominiemy także w tym artykule wszelkie wątpliwe kwestie związane z hodowlą i produkcją. Skupimy się na faktach i szerokich właściwościach zdrowotnych tego owocu. Właśnie. Owocu. Awokado to owoc z drzewa z rodziny Lauraceae. Pochodzi z południowo-środkowego Meksyku, a do jego uprawy niezbędny jest ciepły klimat, w którym owoc ten dojrzewa nawet osiem miesięcy.

Z ciekawostek: awokado ma też inne nazwy – gruszka smaczliwka lub gruszka aligatora.

Awokado występuje w prawie 400 odmianach, ale my na naszym rodzimym, polskim rynku kupić możemy zaledwie kilka.  Nie zmienia to jednak faktu, że jest to owoc niezwykle bogaty w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Przyjrzyjmy się zatem zdrowotnym aspektom awokado.

Składniki odżywcze, których obfitym źródłem jest awokado to przede wszystkim witaminy:

  • B2 (ryboflawina),
  • B3 (niacyna),
  • B5 (kwas pantotenowy),
  • B6 (pirydoksyna)
  •  C,
  •  E,
  •  K,

Dodatkowo awokado zawiera:

  • białko,
  • błonnik,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • węglowodany,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • sód,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • kwas foliowy,
  • beta-karoten,
  • luteinę,
  • ilość cukru jest imponująco niewielka ( mniej niż 1gram)

To oczywiście nie wszystkie zdrowotne korzyści jakie daje nam regularne jedzenie awokado. Jako że w owocu tym znajdują się antyoksydanty to awokado w naturalny sposób hamuje proces starzenia, pomaga utrzymać prawidłową wagę i zmniejsza wrażliwość na insulinę.

Awokado pomaga też utrzymać wysoki poziom zdrowego cholesterolu, który z kolei pomaga nam zadbać o zdrowe i silne serce. Witamina K w nim zawarta wspomaga zdrowie naszych kości, ułatwia wchłanianie się wapnia.

Spożywanie awokado zaleca się też przyszłym mamom, zawarty w nim kwas foliowy jest bezcenny. Natomiast wysokie stężenie białka jest pomocne dla naszego układu pokarmowego. Oprócz tego, że zapobiega zaparciom to pomaga w zdrowiu utrzymać nasz przewód pokarmowy. Niektóre badania wskazują także, że regularne spożywanie awokado może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy.

Awokado to także źródło luteiny i zeaksantyny czyli dwóch fitochemikali obecnych w naszej w tkance oka. Zapewniają nam one ochronę antyoksydacyjną, aby zminimalizować uszkodzenia, w tym także te powodowane przez światło UV.

 Korzyści jakie daje nam regularne spożywanie tego zielonego owocu są ogromne. Nawet jeśli nie jesteśmy wielkimi fanami awokado, warto dodawać go do sałatek czy makaronów. Doskonale smakuje też na kanapce w towarzystwie pomidora i cebuli. A fani meksykańskiej kuchni trochę zdrowia znajdą tez w guacamole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *