Śliwka – owoc, którego nikomu przedstawiać nie trzeba, gdyż jest to jeden z najbardziej popularnych w naszym kraju drzew sadowych. Należy ona do grupy owoców jednopestkowych, tj: morele, brzoskwinie, wiśnie itp. Znamy wiele odmian śliwy, najlepiej znane to: węgierka zwykła, silvia, president, lubaszka, renkloda, amber czy mirabelka.
Śliwki zawierają w sobie wysoką zawartość przeciwutleniaczy, mają niski indeks glikemiczny, są owocami niskokalorycznymi, zawierają sporo białka, żelaza i wapnia a dodatkowo są bogate w wiele witamin, zwłaszcza w witaminę A i C. Zważywszy na to wszystko, trudno nie zauważyć jak liczne są korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia tych smacznych i słodkich owoców sezonowych.
Dlaczego warto sięgnąć po śliwki?
- poprawią naszą odporność – wspomogą nasz organizm przy infekcjach wirusowych tj; przeziębienie, ból gardła, kaszel, gorączka. Śliwka pomaga również w walce z kacem, zawrotami głowy czy przedwczesnym starzeniem się.
- mają moc przeciwutleniaczy – spowalniają więc wolne rodniki, które są w stanie uszkadzać zdrowe komórki w organizmie, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju wielu chorób. Mają w sobie mnóstwo polifenoli, a te z kolei są bardzo ważne dla zdrowia naszych kości, zdrowego serca i wspomagają walkę z cukrzycą.
- działają przeczyszczająco, a dodatkowo kwasy w nich zawarte, zabijają zarazki gromadzące się w naszych jelitach. Dlatego, też śliwki doskonale sprawdzą się przy problemach z zaparciami, wzdęciami, w leczeniu biegunki czy zatruć pokarmowych a nawet przy odrobaczaniu.
- mają moc detoksykacji krwi – potrafią przeciwdziałać kwasowości w organizmie.
- Śliwki zawierają w sobie kwas pikrynowy, który bierze udział w rozkładaniu kwasu mlekowego i pomaga regulować pH krwi. Owoce te to owoce o wysokiej zasadowości.
- posiadają właściwości przeciwzapalne – dzięki roślinnym związkom ochronnym zawartych w śliwkach, owoce te wykazują zdolności w zapobieganiu takich chorób jak otyłość, cukrzyca czy niektóre rodzaje nowotworów.
- poprawiają funkcje poznawcze – dzięki zawartości polifenoli, które doskonale łagodzą związane z wiekiem pogarszanie się naszych funkcji poznawczych.
- wspierają nasze zdrowe serce – dzięki bogatej zawartości minerałów i witamin, śliwki dbają o prawidłowe krążenie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
- Jedzone ze skórka stają się doskonałym źródłem błonnika.
Pamiętajmy! Śliwki to pyszne i zdrowe owoce, jednak niektórzy lidzie mogą być na te owoce uczuleni. Co ciekawe śliwki należą wraz z jabłkami i brzoskwiniami do kategorii alergenów nazywanych „pyłek brzozy”.