Pospolita, cytrynowa, czerwona, cynamonowa, azjatycka czy grecka – bazylia. To tylko najpopularniejsze odmiany tej smacznej i zdrowej rośliny. Wszystkich gatunków ocimum basilicum (bazylii) jest około 150. Ta charakterystycznie aromatyczna, zielonolistna roślina jest podstawą wielu dań, również w kuchni polskiej, ale czy wiemy że bazylia to nie tylko smak i zapach ale również, co ważniejsze wartości odżywcze?
To popularne zioło powszechnie stosowane jest w herbatach ziołowych i suplementach diety. Jest bardzo niskokaloryczna i zawiera w sobie:
– żelazo,
– wapń,
– mangan,
– magnes,
– fosfor,
– witaminę A,
– witaminę K,
– białko,
– skrobię,
– błonnik,
– skrobię,
– beta karoten,
– kwas foliowy
Co jeszcze potrafi ta wonna roślina?
- Bazylia zapobiega infekcjom – zawdzięcz to swoim właściwościom antybakteryjnym. Najlepiej radzi sobie z infekcjami dróg moczowych, dróg oddechowych, infekcjami jamy brzusznej i z różnymi alergiami skórnymi.
- Bazylia korzystnie wpływa na nasze trawienie – dzięki temu, że słodka bazylia ma w sobie eugenol – związek chemiczny o działaniu przeciwzapalnym – potrafi zadbać o nasz układ trawienny oraz układ nerwowy. Dodatkowo bazylia pomaga w walce z zaparciami.
- Bazylia przyda się w leczeniu cukrzycy – dzięki swoim właściwościom jest w stanie spowolnić proces uwalniania cukru we krwi.
- Bazylia jest orężem w walce z depresja – zioło to zawiera adaptogen ( substancje antystresową). Dzięki temu pomaga w walce z depresją i lekiem. Potrafi pobudzać neuroprzekaźniki odpowiedzialne za kontrolę naszej energii i hormony szczęścia.
- Bazylia pomoże nam zapobiegać chorobom serca – tu znów rolę najważniejszą odgrywa eugenol – potrafi blokować kanały wapienne co skutecznie obniży ciśnienie krwi.
- Bazylia pomoże obniżyć nam cholesterol – odpowiadają za to olejki eteryczne, które potrafią obniżyć poziom trójglicerydów i złego cholesterolu w naszej krwi. A zawarty w niej magnez poprawi krążenie i rozluźni naczynia krwionośne i mięśnie, co skutecznie może zapobiegać skurczom.
- Bazylia pomoże nam w walce ze stresem oksydacyjnym – a to dzięki temu, że roślina ta zawiera w sobie antyoksydanty, które jak wiemy, zwalczają wolne rodniki. Te z kolei powodują uszkodzenia komórek i zwiększają ryzyko takich chorób jak nowotwory, cukrzyca, zapalenie stawów i choroby serca.
Pamiętajmy! Bazylia to nie tylko kuchnia. Doceńmy też jej właściwości zdrowotne. Olejek z bazylii jest szeroko stosowany w aromaterapii. Potrafi łagodzić nerwobóle, bóle głowy i stawów. Skutecznie odstraszy tez komary.