Kalarepa pełna zdrowia

Kalarepa to niedoceniane i mało popularne warzywo z rodziny kapustowatych.  Delikatna i przypominająca w smaku surową kapustę. Lekko słodka z chrupiącym miąższem.  Równie smaczna i zdrowa co wciąż niedoceniana w naszej kuchni, przepełniona wartościami odżywczymi może być wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety. Możemy ją jeść zarówno na surowo jak i w ugotowanej postaci. Jest bardzo niskokaloryczna, ma zero cholesterolu i znikomą ilość tłuszczu.

Jakie wartości odżywcze znajdziemy w kalarepie?

– witaminy: A, B, C, E i K,

– wapń,

– magnez,

– żelazo,

– potas,

– sód,

– fosfor,

Dodatkowo w kalarepie znajdziemy także zdrowy i ważny błonnik pokarmowy oraz cenne związki przeciwutleniające.

Kalarepa może korzystnie wpływać na poprawę naszego trawienia:

– dzieje się tak dlatego, że warzywo to jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a ten z kolei skutecznie poprawia pracę naszego układu trawiennego, pobudzając jelita do pracy. Błonnik także zmniejsza wzdęcia i skurcze.

Kalarepa może pomagać w zapobieganiu anemii:

– warzywo to zawiera cenne żelazo i potas co wspólnie pomaga zwiększyć w naszym organizmie liczbę czerwonych krwinek, a to właśnie ich niedobór jest główną przyczyną wystąpienia anemii. Niedobory żelaza mogą być bardzo dokuczliwe i objawiać się zmęczeniem, osłabieniem organizmu, bólami głowy czy nawet niewydolnością układu odpornościowego czy zaburzeniami pracy żołądka i ogólną dezorientacją.

Kalarepa może przyczynić się do poprawy wytrzymałości naszych kości:

– warzywa, w tym także kalarepa mające wysoka zawartość minerałów takich jak mangan, wapń czy żelazo mogą skutecznie zapobiegać osłabianiu kości.

Kalarepa może być pomocna w procesie redukcji wagi:

– niskokaloryczna, przepełniona składnikami odżywczymi i bogata w błonnik kalarepa daje uczucie sytości już przy niewielkim spożyciu produktu a to pozwala swobodnie podjadać między posiłkami bez dużej kaloryczności.

Kalarepa może zwiększyć poziom naszej energii:

– dzięki potasowi, w który bogata jest kalarepa nasza energia wzrasta. Łatwiej się poruszamy, łatwiej nam oddychać i generalnie poprawia się praca naszych mięśni i nerwów co korzystnie wpływa na prace całego organizmu.

Kalarepa może regulować ciśnienie krwi:

– potas, w który to warzywo jest bogate, może działać jak środek rozszerzający nasze naczynia krwionośne co skutecznie zmniejsza obciążenie delikatnych naczyń krwionośnych i tętnic. Proces ten korzystnie działa na cały organizm poprzez dotlenianie a to z kolei zmniejsza ryzyko zaburzeń pracy układu sercowo-naczyniowego i obniża ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru.

Kalarepa może zadbać o pielęgnacje naszych oczu:

– jest ona doskonałym źródłem między innymi beta-karotenu, który może działać jak związek przeciwutleniający, a zwłaszcza w okolicach oczu. Dodatkowo występująca w kalarepie witamina A działa wspomagająco w zapobieganiu zwyrodnienia plamki żółtej a także pomaga w walce z zaćmą.

Pamiętajmy!!! Kalarepa to bogate źródło witamin i minerałów. Warto po nią sięgać jako składnik dań głównych  ale też jako niskokaloryczną przekąskę między posiłkami. Kalarepa nie jest źródłem żadnych znanych alergenów więc jest nie tylko zdrowa ale i bezpieczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *