POTAS – nasz cichy sprzymierzeniec

Potas (kalium – K), chyba każdy z nas kojarzy ten pierwiastek chociażby z lekcji chemii. Ten metal alkaiczny miał tam swoje miejsce. Jednak nas bardziej interesuje potas występujący w naszym organizmie i to czy faktycznie jest nam potrzebny. Przyjrzymy się również produktom, które są w niego bogate.

Nie tylko człowiek potrzebuje potasu – zwierzęta i rośliny także go potrzebują do prawidłowego funkcjonowania.

Po co nam potas w organizmie?

Zacznę od tego, że potas w naszym organizmie jest niezbędnym elektrolitem. Potrzebujemy go w konkretnych ilościach, bowiem odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszych tkanek czy komórek. Odpowiada za regulacje wody w naszym organizmie. Dodatkowo to właśnie potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH krwi i prawidłowej pracy nerek. Pomaga także w obniżeniu zbyt wysokiego ciśnienia krwi spowodowanego nadmiernym spożyciem sodu. Zdrowe funkcjonowanie naszych mięśni czy szkieletu, utrzymanie prawidłowego rytmu serca – tu także potas odgrywa kluczową rolę.  Inne funkcje organizmu, w których potas pomaga to trawienie pokarmu oraz prawidłowe działanie naszych oczu. Potas bierze w końcu udział w przekazywaniu wiadomości chemicznych między komórkami nerwowymi oraz w skurczu mięśni.

Zauważyć trzeba, że dla naszego organizmu szkodliwy jest zarówno nadmiar jak i niedobór potasu we krwi.

– zbyt wysokie stężenie potasu we krwi – może zaburzać działanie niektórych leków. Zwłaszcza tych przyjmowanych z powodu nadciśnienia, arytmii czy niewydolności serca.

– zbyt niskie stężenie potasu we krwi – powoduje skurcze mięśni, zaburza prace serca, powoduje obrzęki, nerwowość i notoryczne zmęczenie.

Stężenie potasu w naszym organizmie oznaczymy robiąc badania krwi z oznaczeniem tego właśnie pierwiastka.

A gdzie w naszej diecie znaleźć możemy potas?

  • Suszone owoce: morele, figi, daktyle, śliwki
  • Szpinak,
  • Ziemniaki
  • Bataty,
  • Botwinka,
  • Buraki,
  • Awokado,
  • Pomidor,
  • Arbuz,
  • Wszelkie orzechy,
  • Nabiał ,
  • Ser żółty,
  • Groch,
  • Fasola,
  • Soczewica,
  • pestki i nasiona,
  • soja,
  • chude mięso,
  • ryby

Pamiętajmy! Aby zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu w prawidłowe ilości potasu, należy stosować zdrową, urozmaicona i zbilansowaną dietę a także raz na jakiś czas sprawdzić jakie mamy stężenie tego pierwiastka we krwi. Zwłaszcza latem, podczas upałów szczególnie narażeni jesteśmy na jego niedobór.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *